Newsflash
Internaționale

Factorii care au contribuit la ratarea șanselor vaccinului AstraZeneca

de Florentina Ionescu - oct. 8 2021
Factorii care au contribuit la ratarea șanselor vaccinului AstraZeneca

Jurnaliștii de la „Politico” au publicat o analiză în care amintesc că Uniunea Europeană și AstraZeneca ar putea să fi ruinat șansa continentului african de a pune capăt pandemiei de COVID-19.

Dr. Adam John Ritchie, australianul care a ajutat la dezvoltarea vaccinului produs de AstraZeneca, își spune povestea în fața jurnaliștilor de la „Politico”. Ani de zile,ca project manager la Institutul Jenner de la Universitatea din Oxford, el a lucrat pentru a produce vaccinuri care să coste un dolar sau doi dolari pe doză, pentru întreaga omenire. 

Astrazeneca

Pandemia a fost ocazia perfectă penntru dr. Adam John Ritchie, întrucât Universitatea Oxford a făcut echipă cu gigantul farma AstraZeneca pentru a produce unul dintre primele vaccinuri din lume împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. Dar după un an, dr. Adam John Ritchie spune că soarta vaccinului la care a contribuit și el este pecetluită.

„Sunt distrus. Colegii mei sunt distruși; noi toți suntem distruși”, a declarat dr. Adam John Ritchie pentru Politico.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca, care era menit să salveze lumea, este la risc de a deveni un vaccin de mâna a doua, se arată în analiza publicației menționate. Se presupunea că va fi un vaccin ușor de folosit, fără nevoia de a fi păstrat la frigidere speciale, și ieftin, deoarece oamenii de știință care l-au dezvoltat au insistat să fie vândut la un preț mic. 

Analiză BBC: cum au creat dovezile științice false un medicament „miraculos”, ivermectina

Dar după ce a primit undă verde în Marea Britanie și în Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii nu au aprobat niciodată vaccinul AstraZeneca. Multe țări europene, precum și Canada și Australia, au încetat să îl mai folosească în cazul persoanelor tinere din cauza motivelor de îngrijorare legate de cheagurile de sânge. Doar Marea Britanie, potrivit sursei citate, este nerăbdătoare să semneze un contract pentru a primi mai multe doze de AstraZeneca.

„Implicațiile merg dincolo de țările din lumea bogată și sunt devastatoare în special în țările cu venituri mici și medii, care continuă să rămână slab alimentate cu vaccinuri anti COVID-19. Un amestec toxic de factori – lupta între UE și Marea Britanie, avertismentele cu privire la utilizarea acestui vaccin, o strategie de comunicare făcută praf și o promisiune prea mare pentru doze de vaccin – toate acestea este osibil să fi ruinat șansa Africii de a învinge pandemia”, scriu jurnaliștii de la Politico.

Țările vestice, mai bogate, aduc acum tranșe de vaccin pe bază de ARN mesager, și sunt capabile să refuze vaccinul de la AstraZeneca. Sursa citată amintește însă că țările sărare sunt cele care plătesc prețul. Unul dintre cele mai grele momente, care a afectat imaginea vaccinului AstraZeneca, a fost atunci când președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că vaccinul este cvasi-eficient.

Analiza completă de pe Politico o puteți citi la acest link.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe