Newsflash
Internaționale

Farmaciștii, rol esențial în contextul pandemiei de COVID-19

de Florentina Ionescu - mai 8 2020
Farmaciștii, rol esențial în contextul pandemiei de COVID-19

În această perioadă, oamenii de știință au tras concluzia că mulți farmaciști îndeplinesc un rol important în îngrijirea pacienților în pandemia de COVID-19, mai ales în farmaciile comunității, în spitale și în alte centre de servicii de sănătate.

rolul-farmacistilor-covid-19

În contextul actual, spun experții, rolul farmaciștilor include nu doar abordarea unei varietăți de afecțiuni minore, ci ei reprezintă o sursă de încredere de sfaturi în materie de sănătate pentru pacienți, mai ales că farmaciștii ajută la reducerea presiunii exercitate pe spitale și pe clinici în această perioadă, scrie medicalxpress.com.

„Rolul farmaciștilor a continuat să se schimbe în ultimul deceniu, iar acum este foarte mult adresat îngrijirii directe a pacientului”, a declarat dr. Lalitha Raman-Wilms, decan College of Pharmacy din cadrul Rady Faculty of Health Sciences.

Mai mult, reprezentanții acestei instituții de învățământ spun că farmaciștii sunt un actor important din linia întâi, de acordare a îngrijirilor de sănătate, pentru că oferă informații despre medicamente și despre managementul terapiilor pe baza acelor medicamente.

În opinia lui Ron Eros, directorul unui program de educație bazată pe experiență de la College of Pharmacy, COVID-19 a schimbat unele dintre aspectele profesiei de farmacist. Rolul în sine al farmaciștilor, spune el, nu s-a schimbat, dar metodele de comunicare la care farmaciștii trebuie să se adapteze pentru a oferi informații și produse medicamentoase pacienților s-a schimbat rapid, la fel și modificările fizice din interiorul farmaciilor, pentru ca aceștia să își protejeze colegii și pe ceilalți angajați din unitate.

În esență, potrivit site-ului citat, farmaciștii oferă informații, încearcă să demoleze mituri și să reitereze importanța distanțării sociale – oamenii să stea acasă. De la începutul pandemiei, conform unui farmacist citat de medicalxpress.com, farmaciștii au petrecut foarte mult timp educând oamenii în legătură cu COVID-19 și reîntărind mesajele despre cum poate fi redusă răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2. Acest lucru este important mai ales în comunitățile mici, unde mulți oameni sunt tentați să creadă că nu trebuie să se îngrijorexe cu privire la acest nou virus dacă acesta nu este încă prezent în comunitatea respectivă.


Notă autor:

Sursa foto: National Cancer Institute pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe