Newsflash
Internaționale

FDA a aprobat un nou tip de medicament pentru diabetul de tip 2

de Florentina Ionescu - mai 16 2022
FDA a aprobat un nou tip de medicament pentru diabetul de tip 2

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat un nou tip de medicament antidiabetic, ce are potențialul de a lupta și împotriva obezității.

Este vorba despre un nou medicament aprobat, care reprezintă de fapt o injecție care se administrează o dată pe săptămână, concepută pentru a simula acțiunea unui hormon din intestin care ajută la reglarea glucozei din sânge și la suprimarea apetitului, scrie newatlas.com

diabet

Sursa citată amintește că FDA a aprobat un nou tip de tratament pentru diabetul de tip 2. S-a descoperit că injecția cu administrare o dată pe săptămână, numită Mounjaro (tirzepatide) este mult mai eficientă în controlarea valorilor glicemiei decât alte tratamente actuale, iar un studiu clinic recent a descoperit că medicamentul ar putea fi extrem de folositor și ca terapie împotriva obezității.

„Având în vedere provocările cu care mulți pacienți se confruntă în atingerea țintelor glicemice, aprobarea de astăzi a medicamentului Mounjaro este un pas important în progresul tratamentului diabetului de tip 2”, a declarat Patrick Archdeacon de la Centrul pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor din cadrul FDA.

Mounjaro intră într-o nouă clasă de tratamente medicamentoase pentru diabet, adică o clasă dezvoltată pentru a mima acțiunea unui hormon numit GLP-1 (peptida-1 asemănătoare glucagonului sau „Glucagon-like peptide-1”), care este secretată în mod natural de intestine și despre care se știe că reglează glucoza din sânge și apetitul persoanei.

Primul medicament care țintește acest mecanism al GLP-1, numit Wegovy, a fost aprobat pentru diabetul de tip 2 în anul 2017.

Acest nou medicament, însă, funcționează într-un mod ușor diferit de cel în care funcționează Wegovy. El a fost creat pentru a simula acțiunea GLP-1 și acțiunea unui alt hormon din intestin, numit GIP („gastric inhibitory polypeptide” sau polipeptidă inhibitoare gastrică). Studiile clinice au descoperit că acțiunea dublă a agonistului GLP-1 și GIP poate fi mai eficientă ca tratament pentru diabetul de tip 2 decât terapiile care țintesc doar GLP-1.

Aprobarea FDA pentru Mounjaro este limitată în mod clar la adulții cu diabet de tip 2. Totodată, experții FDA recomandă ca medicamentul să fie folosit pentru a controla glicemia pacienților, alături de o dietă echilibrată și de un program de exerciții fizice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe