Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Femeile cu HIV sunt diagnosticate târziu în Europa

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 2 decembrie 2019, ora 15:23

Potrivit datelor recente furnizate de ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) o agenție a Uniunii Europene, multe femei din regiunea Europei, mai ales cele cu vârste peste 40 de ani, sunt diagnosticate în stadiu tardiv al infecției cu HIV, când sistemul imunitar începe deja să nu mai facă față.

Aceste femei au o susceptibilitate de trei până la de patru ori mai mare de a fi diagnosticate târziu, în comparație cu femeile mai tinere, arată un comunicat de presă al ECDC.

Epidemia de HIV în anumite țări ale Europei are la bază o problemă persistentă dată de diagnosticul tardiv și acest lucru afectează 54% dintre cazurile cunoscute în rândul femeilor, scrie ecdc.europa.eu. Această proporție uriașă a diagnosticului tardiv este parțial rezultatul unei acoperiri reduse a testării pentru infecția cu HIV.

hiv virus femei

Două treimi (60%) dintre diagnosticele de HIV în rândul femeilor, în anul 2018, au fost înregistrate în grupul de vârstă 30-49 de ani, potrivit datelor ECDC disponibile pentru anul trecut. Femeile reprezintă o treime dintre cele 141.000 de diagnostice noi de HIV în regiunea Europei, ceea ce indică faptul că acest grup necesită mai multă atenție în ceea ce privește prevenția și eforturile de testare pentru depistarea infecției cu HIV.

Femeile sunt, în general, diagnosticate cu HIV mai târziu decât bărbații și, cu cât ele au o vârstă mai înaintată, cu atât au trăi mai mult cu infecția nediagnosticată. Nu știm de ce se întâmplă acest lucru, dar se pare că sistemele actuale și eforturile de testare în Europa dau greș în privința femeilor și adulților vârstnici”, a subliniat dr. Andrea Ammon, director ECDC.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.