Newsflash
Internaționale

Femeile, mai predispuse la „long COVID” comparativ cu bărbații

de Florentina Ionescu - iun. 22 2022
Femeile, mai predispuse la „long COVID” comparativ cu bărbații

Studiile recente arată că femeile au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta „long COVID”, în comparație cu bărbații.

Un nou articol de tip review a scos la iveală că femeile sunt mult mai predispuse să sufere de long COVID în comparație cu bărbații, scrie newatlas.com. Rezultatele sunt, în mod curios, diferite de studiile anterioare care arătau că bărbații se confruntă mai des cu formă severă acută de boală de pe urma COVID-19 în comparație cu femeile. 

long covid

Unele studii anterioare au avut ipoteza că factori psihosociali și comportamentali ar pute să explice în mare parte această diferență între sexe în ceea ce privește impactul COVID-19. Cu toate acestea, alte cercetări au subliniat faptul că există unele diferențe biologice fundamentale care ar putea fi responsabile de severitatea crescută a bolii acute în cazul bărbaților.

Această cercetare nouă, însă, pune într-o lumină nouă rezultatele anterioare. Deși bărbații ar putea fi mai predispuși să sufere de formă acută severă a COVID-19, se pare că femeile sunt mai predispuse să sufere de pe urma simptomele persistente pe termen lung ale COVID-19.

Urmărind mii de studii publicate ce au însumat peste un milion de pacienți, noua cercetare a scos la iveală că femeile erau cu 22% mai predispuse să sufere de long COVID în comparație cu bărbații. În plus, cercetarea a descoperit că simptomele de long COVI sunt ușor diferite la femei și bărbați.

„La acei pacienți care au experimentat sindromul long-COVID, complicațiile din sfera ORL, gastrointestinală, psihiatrică, dermatologică, neurologică și alte complicații (în principal complicații reumatologice și oboseală) au fost semnificativ mai prezente în rândul pacienților femei, pe când complicațiile endocrine și renale au fost semnificativ mai prezente la pacienții bărbați”, au spus cercetătorii implicați în acest studiu nou.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe