Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Femeile, mai predispuse la „long COVID” comparativ cu bărbații

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 22 iunie 2022, ora 16:12

Studiile recente arată că femeile au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta „long COVID”, în comparație cu bărbații.

Un nou articol de tip review a scos la iveală că femeile sunt mult mai predispuse să sufere de long COVID în comparație cu bărbații, scrie newatlas.com. Rezultatele sunt, în mod curios, diferite de studiile anterioare care arătau că bărbații se confruntă mai des cu formă severă acută de boală de pe urma COVID-19 în comparație cu femeile. 

long covid

Unele studii anterioare au avut ipoteza că factori psihosociali și comportamentali ar pute să explice în mare parte această diferență între sexe în ceea ce privește impactul COVID-19. Cu toate acestea, alte cercetări au subliniat faptul că există unele diferențe biologice fundamentale care ar putea fi responsabile de severitatea crescută a bolii acute în cazul bărbaților.

Această cercetare nouă, însă, pune într-o lumină nouă rezultatele anterioare. Deși bărbații ar putea fi mai predispuși să sufere de formă acută severă a COVID-19, se pare că femeile sunt mai predispuse să sufere de pe urma simptomele persistente pe termen lung ale COVID-19.

Urmărind mii de studii publicate ce au însumat peste un milion de pacienți, noua cercetare a scos la iveală că femeile erau cu 22% mai predispuse să sufere de long COVID în comparație cu bărbații. În plus, cercetarea a descoperit că simptomele de long COVI sunt ușor diferite la femei și bărbați.

„La acei pacienți care au experimentat sindromul long-COVID, complicațiile din sfera ORL, gastrointestinală, psihiatrică, dermatologică, neurologică și alte complicații (în principal complicații reumatologice și oboseală) au fost semnificativ mai prezente în rândul pacienților femei, pe când complicațiile endocrine și renale au fost semnificativ mai prezente la pacienții bărbați”, au spus cercetătorii implicați în acest studiu nou.

Etichete: long COVID simptome long covid femei covid sindrom post-covid complicatii covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.