Newsflash
Internaționale

Focare de Shigella sonnei în UE, Marea Britanie și SUA

de Dr. Mariana MINEA - feb. 24 2023
Focare de Shigella sonnei în UE, Marea Britanie și SUA

Numeroase cazuri de shigelloză provocate de Shigella sonnei au fost descoperite în rândul persoanelor care au revenit din Republica Capului Verde (Cabo Verde, Africa), anunţă ECDC.

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), până la 16 februarie a.c. au fost înregistrate 258 de cazuri de infecţii cu Shigella sonnei (dintre care 221 confirmate și 37 posibile), toate asociate cu Cabo Verde.

infectii UK

Ţările afectate sunt următoarele: Marea Britanie (95 de cazuri), Olanda (47), Suedia (42), Franţa (31), Belgia (14), Finlanda (9), Germania (5), Cehia, Danemarca, SUA (câte 4 cazuri), Portugalia (3) și Norvegia (1 caz). Secvenţierea izolatelor umane din patru ţări europene și SUA indică un cluster genetic compact, sugerând o sursă comună. Raportul pe sexe arată că boala afectează mai des femeile (2,5/1).

Tulpinile de Shigella sonnei identificate prezintă rezistenţă la trimetoprim, streptomicină și hidrogen peroxid. Un izolat din Suedia prezintă
rezistenţă și la ampilicină și la sulfametoxazol. Nu a fost identificată o modalitate clară de contaminare, însă există mai multe variante plauzibile, cea mai probabilă fiind transmiterea prin alimente, inclusiv prin intermediul persoanelor care lucrează cu alimente.

Pe baza informaţiilor disponibile, majoritatea celor afectaţi au fost cazaţi în regiunea Santa Maria de pe insula Sal, în hoteluri de cinci stele, all inclusive. Cele mai recente cazuri au fost raportate la 19 ianuarie a.c., în Suedia. Primele cazuri au fost înregistrate în noiembrie 2021.

Shigella sonnei este una dintre cele patru specii de Shigella cunoscute, toate provocând infecţii gastrointestinale. Boala are cale de transmitere fecal-orală, prin intermediul mâinilor contaminate, al alimentelor sau al apei. Afectează în general copiii din zone sărace, dar poate fi un pericol și pentru călători sau pentru bărbaţii care fac sex cu bărbaţi.

Citiți și: Tot mai multe decese prin COVID în rândul vârstnicilor japonezi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe