Newsflash
Internaționale

Fondatorii BioNTech: vaccinurile care tratează cancerul, posibile până în 2030

de Florentina Ionescu - oct. 18 2022
Fondatorii BioNTech: vaccinurile care tratează cancerul, posibile până în 2030

Uğur Şahin și Özlem Türeci spun că tehnologia cu ARN mesager din vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi refolosită în alt scop, pentru a ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Vaccinurile care țintesc cancerul ar putea fi disponibile înainte de sfârșitul deceniului, potrivit soților Uğur Şahin și Özlem Türeci, care se află în spatele unuia dintre cele mai de succes vaccinuri folosite în această pandemie, scrie The Guardian.

Uğur Şahin și Özlem Türeci, care au cofondat BioNTech, compania germană care a făcut parteneriat cu Pfizer pentru a fabrica un vaccin cu ARN mesager împotriva COVID, spun că ei au făcut descoperiri uriașe care le alimentează optimismul cu privire la vaccinurile împotriva cancerului în următorii ani. 

ugur-sahin-ozlem-tureci
Uğur Şahin și Özlem Türeci

 

Într-un interviu acordat pentru BBC duminică, profesor Özlem Türeci a descris modul în care tehnologia ARN mesager de la baza vaccinului BioNTech împotriva COVID-19 ar putea fi folosită într-un alt scop, astfel încât să pregătească sistemul imunitar să atace celulele canceroase în loc să invadeze coronavirusurile.

Întrebat când ar putea vaccinurile pe bază de ARN mesager să fie gata de a fi folosite în cazul pacienților, prof. Uğur Şahin, soțul medicului și antreprenoarei Özlem Türeci, a spus că aceste vaccinuri ar putea fi disponibile „înainte de 2030”.

Aceeași abordare după care funcționează vaccinurile cu ARN mesager ar putea fi luată și adaptată pentru ca sistemul imunitar să caute și să atace celulele canceroase, a spus Özlem Türeci, chief medical officer la compania BioNTech. În loc să transporte codul genetic care identifică virusurile, vaccinul conține instrucțiuni genetice pentru antigenele cancerului – proteine care se află pe suprafețele celulelor tumorale.

BioNTech lucrează la vaccinurile împotriva cancerului pe bază de ARN mesager încă de dinainte de debutul pandemiei de COVID-19, dar compania s-a axat pe producția de vaccinuri împotriva COVID. Acum, însă, compania are mai multe vaccinuri împotriva cancerului în studii clinice. Profesor Özlem Türeci a declarat că dezvoltarea și succesul vaccinului Pfizer/BioNTech „aduce beneficii pentru cercetarea noastră în domeniul cancerului”.

Compania BioNTech speră să dezvolte tratamente pentru cancerul intestinal, melanom și alte tipuri de cancer, dar munca este una substanțială. Celulele canceroase care alcătuiesc tumorile pot fi „presărate” cu o varietate de proteine diferite, ceea ce face extrem de dificilă producerea unui vaccin care să țintească toate celulele canceroase și să nu țintească niciunul dintre țesuturile sănătoase.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe