Newsflash
Internaționale

Francezii dezvoltă un vaccin anti-COVID sub formă de spray nazal

de L. Budin - sept. 10 2021
Francezii dezvoltă un vaccin anti-COVID sub formă de spray nazal

Institutul național de cercetare pentru agricultură, alimentație și mediu (INRAE) din Franța și Universitatea din Tours au lansat un studiu care vizează dezvoltarea unui vaccin sub formă de spray nazal.

Vaccinul intranazal este conceput ca să ofere protecție totală atât împotriva infectării și a formelor grave de COVID-19, cât și împotriva variantelor coronavirusului, informează publicația La Croix.

spray-intranazal

Mucoasele, primele expuse 

Dispozitivul intranazal folosește „o nanoparticulă (...) care înglobează antigeni prezenți în structura COVID, pentru a-i injecta direct pe mucoase”, explică Yves Buisson, președinte al Celulei COVID-19 a Academiei naționale de medicină din Franța.

Administrarea intranazală ar permite „declanșarea sistemului imunitar local” la nivel de mucoase, primele expuse la virus înainte ca acesta să se propage în organism, mai artă Buisson.

Virusul, blocat din start

La ora actuală, un vaccin „clasic”, administrat intramuscular, stimulează producția de anticorpi care protejează împotriva formelor grave ale COVID-19. Numai că acești anticorpi sunt puțin prezenți la nivelul mucoaselor, deci nu pot împiedica infectarea, detaliază specialiștii.

Scopul acestui vaccin nazal este de a bloca virusurile încă de la poarta de intrare, care este nasul. (...) Cu ocazia testelor preclinice asupra rozătoarelor expuse la SARS-CoV-2, am putut demonstra că asta funcționează: nu am regăsit nicio urmă de virus la nivel pulmonar”, a precizat Mathieu Epardaud, unul dintre membrii echipei de cercetare.

Împotriva variantelor coronavirusului

Se speră ca dispozitivul cercetat să poată înlocui vaccinurile anti-COVID de primă generație, aflate acum pe piață, arată specialistul. Spray-ul nazal ar trebui să fie eficace atât împotriva formelor grave ale bolii și infectărilor, cât și împotriva variantelor coronavirusului.

Vaccinurile clasice se bazează doar pe proteina S prezentă pe suprafața virusului. Această proteină este cea care se schimbă când o nouă variantă apare, ceea scade eficacitatea serurilor. Noi utilizăm și alte proteine, care suferă foarte puține variații, iar asta permite vaccinului nazal să rămână eficace indiferent de tulpină”, explică cercetătorul.

Anticorpii mucoaselor mobilizate de vaccinul intranazal dispun, de asemenea, de „o putere de neutralizare polispecifică, care se adapează mai bine variantelor”, adaugă specialistul francez.  

Echipa de cercetarea precizează că protecția conferită de vaccinul-spray nazal ar putea fi totuși de mai scurtă durată ca cea dată de un vaccin clasic – adică, de ordinul câtorva luni, maximum un an.

În loc de rapel

Spray-ul ar putea fi utilizat singur, sau în combinație cu un vaccin clasic. Dar asta depinde și de evoluția pandemiei, în perioada următoare.

Acum, că o mare parte a populației e vaccinată, acest nou vaccin ar putea înlocui rapelul”, arată Mathieu Epardaud, de la INRAE.

Acest tip de vaccinuri ar putea prezenta mai multe avantaje – spre exemplu, ar fi o metodă mai blândă de imunizare a copiilor sub 12 ani, subliniază cercetătorii.

Dispozitivul intranazal poate fi conservat mai mulți ani la o temperatură de 4 grade Celsius și mai multe luni la temperatura mediului, putând fi transportat și conservat în țările mai puțin dezvoltate.

Spray-ul nazal ar putea fi comercializat în 2023, însă mai are câteva etape importante de parcurs. Testele clinice sunt prevăzute pentru începutul anului viitor.

Șapte alte vaccinuri sub formă de spray nazal sunt testate la ora actuală în Statele Unite, în India, Marea Britanie și Cuba.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe