Newsflash
Internaționale

Franța: A patra doză de vaccin anti-COVID oferită persoanelor de peste 80 de ani

de Dorina Novac - mar. 14 2022
Franța: A patra doză de vaccin anti-COVID oferită persoanelor de peste 80 de ani

Cea de-a patra doză a unor vaccinuri anti-COVID va putea fi administrată persoanelor de peste 80 de ani care au primit doza booster cu cel puţin trei luni în urmă, a anunțat prim-ministrul francez Jean Castex.

Jean Castex a mai spus că le recomandă cu fermitate persoanelor care au o sănătate fragilă din cauza vârstei sau a patologiilor lor să continue să poarte masca sanitară în spaţiile publice închise şi în timpul manifestărilor cu participare numeroasă, scrie Agerpres.

vaccin Franta

Recunoscând că Franţa se confruntă în prezent cu o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, Jean Castex a exclus însă schimbarea strategiei de combatere a pandemiei, în contextul în care majoritatea restricţiilor antiepidemice vor fi anulate luni, 14 martie, inclusiv a paşaportului de vaccinare.

Citește și: Suedia recomandă a patra doză de vaccin persoanelor de peste 80 de ani

„Consiliul ştiinţific, căruia i-am solicitat o opinie, ne-a spus că mai ales subvarianta BA.2 este aceea care se află la originea recrudescenţei pandemiei. (...) BA.2 este mai transmisibilă decât varianta iniţială de Omicron, dar nu pare să fie mai periculoasă”, a adăugat prim-ministrul francez, bazându-se pe faptul că presiunea pe spitale, care rămâne principalul lor criteriu de monitorizare, continuă să scadă.

Acesta a subliniat că ameliorarea situaţiei din spitale şi acoperirea vaccinală ridicată i-au convins să menţină decizia de a anula măsurile, deşi unele dintre condiţiile fixate pentru anularea restricţiilor nu sunt îndeplinite (nu există o progresie a epidemiei, mai puţin de 1.500 de persoane cu COVID-19 internate la terapie intensivă).

În acest context, premierul francez a spus că doreşte să ajute persoanele cele mai vulnerabile.

„În acest sens, vom deschide încă de acum programările privind vaccinarea cu a patra doză pentru persoanele de peste 80 de ani vaccinate doza booster în urmă cu cel puţin trei luni, care s-au confruntat cu o scădere progresivă a imunităţii”, a declarat Jean Castex.

Luni, obligativitatea de prezentare a paşaportului de vaccinare, care atestă că o persoană s-a vaccinat împotriva COVID-19 pentru a avea acces în diverse spaţii publice, va fi anulată în Franţa, chiar dacă versiunea „sanitară” a documentului, care include şi prezentarea unui test COVID-19 cu rezultat negativ, va fi menţinută în unităţile de sănătate în sensul lor larg: spitale, centre pentru vârstnici, etc.

Purtarea măştii sanitare nu va mai fi obligatorie, cu excepţia transportului în comun şi a unităţilor sanitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe