Newsflash
Internaționale

Franța: autoritățile sanitare confirmă legătura dintre nitriţi şi riscul de cancer

de L. Budin - iul. 13 2022
Franța: autoritățile sanitare confirmă legătura dintre nitriţi şi riscul de cancer

Agenția națională franceză pentru securitatea sanitară a alimentației confirmă asocierea dintre expunerea la nitraţi şi nitriţi, prin intermediul cărnii procesate, și riscul de cancer colorectal.

Într-un aviz al Agenției naționale pentru securitatea sanitară a alimentației, mediului și muncii (Anses) din Franța, se recomandă reducerea expunerii la aceste substanţe prezente în alimente, informează AFP și Agerpres.

sunca-nitrati

Reprezentanții Anses spun că analiza datelor din studiile ştiinţifice publicate pe această temă „se alătură clasificării Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC)”.

CIRC, care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a clasificat în 2015 carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1). Acestea ar favoriza, printre altele, cancerul colorectal. Nitriţii ingeraţi sunt consideraţi cancerigeni potenţiali (categoria 2A).

Anses recomandă „reducerea expunerii populaţiei la nitraţi şi nitriţi prin măsuri proactive, care vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor".

Producătorii de mezeluri folosesc acești aditivi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor care provoacă botulismul.

„Deşi reducerea nivelului de aditivi este de natură să crească în mod semnificativ riscul microbiologic” - şi, prin urmare, dezvoltarea unor boli precum salmoneloza, listerioza sau botulismul -, Anses consideră că producătorii pot lua și alte măsuri, „validate pentru controlul acestui risc”. Astfel de măsuri ar putea fi scurtarea termenelor de valabilitate a produselor sau intervenții în etapele de fabricaţie (măsuri de bioprotecţie în crescătorii şi abatoare).

În timp ce marii producători au lansat deja sortimente de şuncă „fără nitriţi” sau „zero nitriți”, agenţia franceză avertizează împotriva soluţiilor de substituţie pe bază de extracte vegetale. Acestea nu constituie o alternativă reală dacă au în compoziție, în mod natural, substanțele incriminate.

Anses consideră că este important să se definească mai bine și „doza zilnică admisă” de nitraţi şi nitriţi. Fiindcă s-a constatat un paradox: existenţa unei legături între consumul de carne procesată şi riscul de cancer, chiar dacă dozele maxime recomandate - 150 de grame de mezeluri pe săptămână, în Franţa -  sunt respectate de majoritatea populaţiei.

Agenția sanitară franceză recomandă continuarea cercetărilor pentru stabilirea valorii de referinţă toxicologică, ţinând cont de co-expunerea la aditivi, precum şi lansarea de noi studii epidemiologice.

Alimentaţia pe vreme caniculară

Supravegherea microbiologică a infecțiilor bacteriene, un curs nou la Institutul „Cantacuzino”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe