Newsflash
Internaționale

Franța: autoritățile sanitare recomandă extragerea a două mărci de dispozitive intrauterine

de L. Budin - iul. 29 2021
Franța: autoritățile sanitare recomandă extragerea a două mărci de dispozitive intrauterine

Autoritățile sanitare franceze recomandă extragerea dispozitivelor intrauterine marca Ancora și Novaplus – care se comercializează și în România. E o măsură de precauție, din cauza riscului de expulzie spontană.

Agenția națională franceză a securității medicamentului și a produselor de sănătate (ANSM) precizează că, din noiembrie 2019, a fost suspendată comercializarea steriletelor Ancora și Novaplus, două mărci ale fabricantului spaniol Eurogine. Acestea prezintă risc de expulzie spontană, de aceea agenția franceză recomandă și extragerea lor non-urgentă – cu excepția situațiilor în care există „semne evocatoare”, arată HuffPost, preluând o știre AFP.

sterilet-retragere

Se estimează că recomandarea privește 40.000 de femei din Franța, cărora le-au fost inserate cele două tipuri de dispozitive intrauterine din 2017 până în 2019.

Este o măsură de precauție, lipsită de urgență, de prevăzut cu ocazia proximei programări la medicul ginecolog”, a explicat Thierry Thomas, director adjunct al ANSM.

În schimb, în caz de semne evocatoare ale expulziei  - dureri abdominale, sângerări în afara menstruațiilor, fir de tracțiune absent sau prea lung, dureri în timpul actului sexual - , femeile afectate ar trebui să se ducă imediat la specialist.

Principalul risc al acestui defect de stabilitate al dispozitivului este lipsa lui de eficacitate, ca mijloc de contracepție, putând duce la sarcini nedorite.

Agenția franceză a emis inițial o recomandare pentru extragerea acestor sterilete după trei ani, fiindcă majoritatea expulziilor semnalate au survenit după acest interval, dar în prezent recomandă extragerea fără a se mai aștepta să treacă perioada respectivă.

Responsabilii ANSM au subliniat că, la extragere, există risc de rupere a dispozitivelor cu pricina – de aceea, profesioniștii din domeniul sănătății sunt sfătuiți să acționeze cu precauție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe