Newsflash
Internaționale

Franța autorizează donarea de organe între purtătorii de HIV

de L. Budin - iul. 16 2021
Franța autorizează donarea de organe între purtătorii de HIV

Persoanele infectate cu HIV îşi vor putea dona organele în beneficiul altor persoane care trăiesc cu acest virus, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Franţa.

Decizia reprezintă o speranţă pentru pacienţii seropozitivi, care suferă de patologii hepatice. Hotărârea autorităților vine după un similară luată în 2015, cu privire la persoanele infectate cu hepatita C – un demers care a avut evaluări pozitive, se arată într-un comunicat al Ministerului francez al Sănătății, citat de AFP și preluat de Agerpres.

donare-hiv

Inițiativa e benefică, pentru că astfel se eliberează locuri preţioase pe lista de aşteptare în vederea transplantului, se arată în document. 

Pacienţii infectaţi cu virusul HIV aflaţi pe această listă pot primi o grefă de la un donator seronegativ sau seropozitiv.

Opţiunea de donare se aplică „donatorilor vii sau morţi, cunoscuţi drept seropozitivi cu HIV, pe terapie antiretrovirală stabilă şi având test genomic pentru HIV negativ în ultimele 12 luni”.  Organele pot fi transplantate la pacienţii seropozitivi, cu infecţii ţinute sub control.

Tratamentele antiretrovirale pe termen lung, care ţin sub control infecţia până când virusul nu mai este detectabil în organism, pot afecta ficatul și rinichii pacientului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe