Newsflash
Internaționale

Grevă în Franța: medicii de familie își închid cabinetele

de L. Budin - dec. 1 2022
Grevă în Franța: medicii de familie își închid cabinetele

Condiții de lucru dificile, orare supraîncărcate, birocrație sufocantă, stres - nemulțumirile medicilor de familie francezi sunt tot mai numeroase.

Colectivele de medici și sindicatele de resort cheamă la grevă pe 1 și 2 decembrie, relatează France Info.

doctor_cnas

E un eveniment rar în lumea medicală franceză, subliniază mass media, mai ales că profesioniștii din sănătate nu se vor mulțumi să poarte banderole la braț, în semn de protest, sau să afișeze bannere, ci vor înceta efectiv lucrul în zilele anunțate.

Cred că vor fi sectoare în care toate cabinetele vor fi închise”, a declarat un medic generalist din Besançon, în estul țării.

Faptul că profesioniștii se încumetă să facă un astfel de gest – chiar dacă de nevoie – e semn că situația a ajuns într-un punct critic, adaugă el.

Pe rețelele sociale, în cadrul grupurilor specializate, tot mai mulți profesioniști anunță că vor să se alăture mișcării.

Vrem să închidem cabinetele pentru a arăta că nu se mai poate așa. Suntem permanent sub presiune, acționăm permanent sub semnul urgenței (...) dar nu mai reușit să facem medicină, profesia pentru care am fost formați”, explică medicul din Besançon.

Ideea unei închideri în masă a cabinetelor de medicina de familie s-a ivit în septembrie, pe un grup de Facebook numit „Médecins pour demain” („Medici pentru mâine”), notează France Info. Grupul, lansat de un medic din zona Lyon, a început cu câțiva adepți, și a crescut, în două luni, la 13.000 de membri.

Medicul din Besançon face parte și el din acest grup și, la fel ca majoritaea confraților săi care își exprimă nemulțumirea pe același forum, nu face parte din niciun sindicat.

Suntem 13.000 de medici care spunem același lucru: «Nici eu nu mai pot»”, precizează profesionistul.

Membrii grupului acuză, printre altele, un orar supraîncărcat cu sarcini administrative, sufocat de birocrație cronofagă. Medicii au sentimentul că vor ceda sub povara stresului.

Munca noastră reală constă în a examina pacienții care ne descriu simptomele, în a ierarhiza aceste simptome, în a recomanda analize medicale, în a găsi un diagnostic și un tratament adaptat. Nu constă în a completa formulare (...) Lucrurile devin tot mai complexe, se cer tot mai multe documente noi. Aproape că ai nevoie de un dicționar alături pentru a fi sigur că știi ce faci”, adaugă medicul din Besançon.

Mișcării de protest începută de medicii de pe micul grup de Facebook i se vor alătura, la începutul lui decembrie, sindicatele profesionale din domeniu. Revendicările sunt extrem de variate dar, pentru „Medici pentru mâine”, două cereri au întâietate: o simplificare administrativă și o revizuire a prețului consultației de bază – un preț unic, de 50 de euro, pentru o consultație cu o durată mai mare. La ora actuală, o consultație la medicul de familie durează 16 minute. Profesioniștii dar dori să prelungească durata la o jumătate de oră per pacient, pentru o mai bună calitate a actului medical.

Prețul mai mare al consultației ar mai putea peremite medicului de familie să angajeze personal, pentru a gestiona partea administrativă, birocratică aferentă muncii de zi cu zi.

Criză socială în Marea Britanie: asistentele medicale intră în grevă


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe