Newsflash
Internaționale

Hemoglobina glicozilată, valori prea mari la majoritatea persoanelor cu DZ1

de Florentina Ionescu - ian. 21 2022
Hemoglobina glicozilată, valori prea mari la majoritatea persoanelor cu DZ1

Într-o analiză amplă a valorilor HbA1c, cu informații provenite din 22 de țări, s-a observat că majoritatea adulților și a copiilor cu diabet zaharat de tip 1 nu au o valoare a hemoglobinei glicozilate mai mică de 7,5%.

Dincolo de aceste rezultate, controlul glicemic variază mult în funcție de vârstă și în funcție de țară, potrivit datelor obținute într-un studiu recent, scrie www.healio.com

hemoglobina glicozilata studiu valori mari
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels

Cercetătorii de la Scottish Diabetes Research Network Epidemiology Group au realizat un follow-up al studiului lor din anul 2014, care a analizat date compilate începând din 2010 până în 2012, de la 324.501 persoane cu diabet de tip 1. 

„Cu diabetul nu te joci!”, o campanie lansată de Forumul Român de Diabet 

Studiul lor anterior a arătat că controlul glicemic a variat mult de-a lungul surselor datelor și inclusiv în cazul grupelor de vârstă, deși majoritatea persoanelor cu diabet de tip 1 au avut o valoare a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) mai mare de 7,5%. Rezultate similare au fost observate în studiul de follow-up, care a analizat date mai recente referitoare la HbA1c, începând cu 2016 și până în 2020. 

Pandemia a pus presiune asupra pacienților cu diabet 

Copiii cu vârsta sub 15 ani au o probabilitate mai mare să aibă valoarea HbA1c sub 7,5% în comparație cu adulții, pe când adulții tineri (cu vârste între 15 și 24 de ani) au avut o probabilitate mai mică să aibă o valoare a HbA1c mai mică de 7,5%, au arătat datele. 

„Datele noastre, descriind controlul glicemic de la peste jumătate de milion de persoane cu diabet zaharat de tip 1 din 22 de țări, demonstrează clar provocarea de a obține valori țintă mai scăzute ale HbA1c pentru a reduce la minimum riscul de a dezvolta complicații pe temen lun”, au scris Sarah H. Wild, profesor de epidemiologie în cadrul Usher Institute de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie, și colegii săi, într-un studiu care a fost publicat în „Diabetic Medicine”.

Tot ei scriu că:

„controlul glicemic continuă să varieze substanțial între grupele de vârstă, între țări și între tipurile de surse ale datelor, cu proporții mari de persoane cu valoarea HbA1c mai mare de 9%, în special întâlnită la persoanele cu vârste între 15 și 24 de ani”.

Cercetătorii au conchis că este necesară o cercetare mai amănunțită pentru a înțelege mai bine dacă diferențele aparente între sistemele de sănătate a putea avea legătură cu diverse influențe, cum ar fi factorii din societate, structura și furnizarea îngrijirilor clinice și alocarea resurselor. 

SNMF: Medicul de familie, rol esențial în managementul pacientului cu diabet zaharat  

O mai bună înțelegere a acestor factori ar putea ajuta la dezvoltarea unor intervenții cost-eficiente pentru a îmbunătăți prognosticul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe