Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Hemoglobina, măsurată cu telefonul mobil

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 29 mai 2020

Cu ajutorul camerei anexate smartphone-ului, un algoritm ar putea corela nivelul de hemoglobină cu imaginea feţei interne a pleoapei, eliminând necesitatea unor manevre invazive.

Aplicaţia inovatoare, denumită „mHematology”, analizează fotografia conjunctivei palpebrale prin intermediul spectroscopiei SSR (spectral super-resolution), convertind rezultatul obţinut în nivelul corespunzător de hemoglobină, potrivit studiului publicat în Optica.

Hemoglobina masurata smartphone

Algoritmul a fost antrenat prin parcurgerea mai multor seturi de imagini ale conjunctivelor palpebrale și nivelurilor de hemoglobină provenite de la 138 de voluntari de la Moi University Teaching and Referral Hospital, din Eldoret, Kenya. Autorii studiului au testat eficienţa aplicaţiei pe 15 voluntari, comparând valorile hemoglobinei cu cele măsurate prin metode convenţionale. Rezultatele obţinute au fost încurajatoare, fiind similare celor măsurate prin analize standard.

Ușor de utilizat, aplicaţia necesită doar fotografierea pleoapei cu ajutorul telefonului mobil și încadrarea imaginii într-un anumit model predefinit. Potrivit autorilor studiului, conjunctiva palpebrală a fost selectată ca localizare principală pentru analiză deoarece microvascularizaţia este vizibilă la acest nivel, iar spectrul nu este afectat de culoarea pielii. Prin urmare, același algoritm poate fi utilizat în siguranţă, indiferent de rasă, nefiind necesară calibrarea acestuia. „Prin utilizarea acestei aplicaţii, pacienţii vor putea obţine un nivel foarte precis al hemoglobinei. (...) Orice smartphone are numeroși senzori incluși. Să utilizăm câţiva dintre aceștia pentru analize biologice și fiziologice”, a declarat pentru Reuters Young Kim, autor al studiului și profesor asociat de Inginerie biomedicală la Purdue University, West Lafayette, Indiana.

 

Sursa foto: https://bit.ly/3ehYqEg

Etichete: hemoglobina smartphone măsurare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.