Newsflash
Internaționale

Hong Kong ar putea arunca milioane de doze expirate

de L. Budin - mai 25 2021
Hong Kong ar putea arunca milioane de doze expirate

Neîncredere și ezitarea locuitorilor din Hong Kong cu privire la vaccinarea anti-COVID-19 ar putea în curând să oblige autoritățile să arunce milioane de doze expirate, a avertizat un responsabil local.

Regiunea autonomă este unul dintre puținele locuri din lume care a reușit să-și procure suficiente doze de vaccin, pentru a-și imuniza ansamblul populației, de 7,5 milioane de locuitori. Însă campania de vaccinare nu a cunoscut succesul scontat – și asta, din mai multe motive, arată publicația Science et Avenir, preluând o știre AFP.

vaccinare-hong-kong

Suspiciune și dezinformare

O cauză ar fi neîncrederea profundă a locuitorilor din Hong Kong în autorități, care sunt percepute ca făcând parte din mecanismul de represiune chinez, la doi ani după imensa manifestație populară din 2019.

Dar ezitările sunt și consecința dezinformării online, la care se adaugă sentimentul, larg răspândit, că imunizarea nu e o urgență. Asta, din cauza faptului că rata de infectare cu SARS-CoV-2 e relativ redusă în regiune și pentru că măsurile restrictive drastice de circulație au descurajat total deplasările și călătoriile.

O decizie nedreaptă

La începutul săptămânii, un înalt funcționar a avertizat că locuitorii regiunii mai au doar „o fereastră de trei luni”, înainte ca primul lot de vaccinuri Pfizer-BioNTech să expire. În plus, conform calendarului oficial de vaccinare, centrele care administreză acest vaccin ar trebui să-și înceteze activitatea după luna septembrie.

Funcționarul a reamintit că o lume întreagă se luptă pentru a-și procura dozele necesare de vaccin, și a considerat „nedrept” faptul că locuitorii din Hong Kong nu utilizează serul care le este pus la dispoziție.

Personal medical nevaccinat

Ezitările privind vaccinarea se întâlnesc inclusiv în rândul personalului medical. În urmă cu câteva săptămâni, autoritatea sanitară din Hong Kong arăta că doar o treime din personalul sanitar era vaccinat.

Hong Kong a cumpărat 7,5 milioane doze de ser Pfizer-BioNTech și tot atâtea de Sinovac.

Vaccinul chinezesc nu este încă aprobat de Organizația Mondială a Sănătății, dar aprobarea sa a fost accelerată la Hong Kong.

Fosta colonie britanică făcuse și o precomandă de 7,5 milioane de doze de ser AstraZeneca, pentru a se răzgândi mai apoi.

La ora actuală, 19% din populație a primit o doză de vaccin, și 14% a primit ambele doze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe