Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

HTA accelerează declinul cognitiv

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache joi, 24 decembrie 2020

Noile cercetări arată că indiferent de vârstă, persoanele care au HTA sunt mai susceptibile de a avea un declin cognitiv mai rapid, comparativ cu cele care au valori tensionale normale.

poza 2_1Hipertensiunea arterială ( HTA) reprezintă principala cauză de boală cardiovasculară, fiind întâlnită la aproximativ 30-45% dintre adulţi. Conform datelor din literatura medicală, prevalenţa acestei patologii
crește odată cu înaintarea în vârstă, peste 60% dintre persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani fiind diagnosticate cu HTA.

Noile cercetări arată că indiferent de vârstă, persoanele care au HTA sunt mai susceptibile de a avea un declin cognitiv mai rapid, comparativ cu cele care au valori tensionale normale.

Un studiu retrospectiv publicat în Hypertension arată că inclusiv statusul de pre-hipertensiune (definit ca tensiune arterială sistolică de 120-139 mmHg și tensiune arterială diastolică de 80-89 mmHg) reprezintă un factor de risc independent de afectare a funcţiei cognitive (P<0,05).

Datele analizate provin din studiul multicentric  ELSA-Brasil, care este încă în curs de desfășurare. Cohorta de pacienţi a cuprins un eșantion de 7.063 de pacienţi, cu vârsta medie de 58,9 ani la momentul iniţial (2008-2010), care au participat la a doua vizită din cadrul studiului (2012-2014). Durata medie de la diagnostic a fost de șapte ani.

Controlul terapeutic, esenţial

De asemenea, s-a observat că în cazul pacienţilor care urmează tratament antihipertensiv, cei cu tensiune arterială necontrolată au o scădere mai accentuată a capacităţii de memorare, comparativ cu pacienţii cu profil tensional bine controlat.

Atât debutul la vârstă tânără, cât și cel la o vârstă înaintată sunt asociate cu declinul cognitiv, însă durata bolii nu a fost asociată cu modificările cognitive. Aceste observaţii au implicaţii clinice importante. Menţinerea tensiunii arteriale în limite normale este esenţială pentru ameliorarea declinului cognitiv în cazul pacienţilor hipertensivi.

Bibliografie

1. Chow CK, Teo KK, Rangarajan S, Islam S, et al. for PURE Study Investigators. Prevalence, awareness, treatment, and control of hypertension in rural and urban communities in high-, middle-, and low-income countries. JAMA 2013;310:959–968
2. https://www.medscape.com/viewarticle/942737

Etichete: hta declin cognitiv studiu multicentric tratament antihipertensiv pacienţi hipertensivi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.