Newsflash
Internaționale

Impactul anesteziei generale asupra creierului, mai mic decât se credea

de Florentina Ionescu - dec. 21 2021
Impactul anesteziei generale asupra creierului, mai mic decât se credea

Anestezia generală are un impact asupra funcționării creierului, însă acesta este mai mic decât alți factori de risc pe care îi prezintă pacientul, sugerează un studiu recent.

Datele acestea au fost prezentate recent de Societatea Europeană de Anesteziologie și Terapie Intensivă (European Society of Anaesthesiology and Intensive Care (ESAIC). 

operatie anestezie generala
Sursa foto: Pixabay

 

După intervenția chirurgicală sub anestezie generală, pacienții mai în vârstă se confruntă adeseori cu un declin al funcției cognitive care poate dura luni sau chiar ani. Această agravare a funcționării creierului a fost asociată cu anestezia profundă în timpul intervențiilor chirurgicale, scrie medicalxpress.com.

Un studiu nou, care a urmărit evoluția a 1.823 de adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 84 de ani) pe durata a 12 ani, sugerează că factorii de risc ai pacienților, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și un nivel scăzut al educației sunt indicatori mai puternici ai declinului cognitiv pe termen lung decât intervențiile chirurgicale repetate sub anestezie generală.

Rezultatele acestui studiu, care au fost prezentate la „Euroanaesthesia”, conferința anuală a ESAIC, ar putea contribui la eforturile făcute pentru a ajuta la menținerea unui creier sănătos pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.

Declinul cognitiv post-operator este caracterizat de afectarea memoriei și a concentrării și poate fi temporar sau poate persista pe o perioadă de luni sau ani de la intervenția chirurgicală. Estimările sugerează că aproape unul din zece pacienți cu vârsta de 60 de ani și peste arată un anumit grad de declin cognitiv după trei luni de la operație, deși criteriile de diagnostic pentru declinul cognitiv post-operator nu au fost încă standardizate, iar cauzele și factorii de risc încă sunt subiect de dezbatere.

Pentru a afla dacă expunerea repetată la intervenții chirurgicale efectuate sub anestezie generală în timpul vieții afectează în mod negativ declinul cognitiv natural al unei persoane, cercetătorii din Țările de Jos au analizat datele prospective de la 1.823 de adulți, cu vârsta medie de 51 de ani, cu funcționare cognitivă normală dintr-un registru reprezentantiv pentru populația acestei țări.

Participanții au fost intervievați la începutul studiului și ulterior la un interval de șase ani și de 12 ani. Fiecare examinare a inclus un consult medical și o serie de teste pentru funcția cognitivă pentru a măsura procesele de învățare, memoria, viteza de procesare a informațiilor și mulți alți factori. A fost utilizat apoi un mode pentru a se analiza dezvoltarea cognitivă a participanților și pentru a corela anumite aspecte cu factori de risc independenți.

Pacienții care au trecut prin mai mult de două anestezii generale până la începutul studiului erau mai în vârstă și aveau alte condiții medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala arterială coronariană sau hipercolesterolemie, în comparație cu acei pacienți care nu au avut niciodată o operație sub anestezie generală.

După ajustarea pentru anumiți factori de risc despre care se știe că sunt asociați cu un risc crescut de declin cognitiv, cercetătorii au descoperit că pacienții care au avut cel puțin o anestezie generală au avut un risc semnificativ mai mare de a avea scoruri mai scăzute la testul Stroop față de indivizii care nu au avut niciodată o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, numărul de anestezii generale nu pare să fi avut vreun impact asupra altor zone ale funcției cognitive și ale performanței.

În schimb, rezultatele studiului sugerează că dacă persoana are hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, diabet de tip 2, antecedente legate de fumat și un nivel scăzut de educație, acești factori au un impact semnificativ mai mare asupra declinului cognitiv pe termen lung, în comparație cu o intervenție chirurgicală sub anestezie generală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe