Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Impactul formelor severe de COVID: îmbătrânirea cu 20 de ani a creierului

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 4 mai 2022, ora 14:54

Un studiu recent arată că impactul la nivel cognitiv al formei severe de boală COVID-19 este egal cu o îmbătrânire de 20 de ani a creierului.

Un studiu nou a prezentat cea mai riguroasă investigație de până în prezent în ceea ce privește impactul pe termen lung la nivel cognitiv al formei severe de COVID-19, scrie newatlas.com. Cercetarea, condusă de oamenii de știință de la Imperial College London și de la Universitatea Cambridge, a scos la iveală deficite cognitive persistente la pacienții spitalizați echivalente cu declinul compativ cu 20 de ani de îmbătrânire a creierului. 

vaccinare batrani

Această cercetare nouă, publicată în jurnalul „eClinicalMedicine”, a analizat 46 de pacienți care au fost spitalizați cu formă severă de COVID-19. 16 dintre acești pacienți au necesitat ventilație mecanică în timpul spitalizării. La aproape șase luni de la forma acută de boală, participanții au completat un set de evaluări cognitive complexe.

Afectarea cognitivă este caracteristică unei palete largi de tulburări neurologice, inclusiv demenței, „dar patternurile pe care le-am observat – «amprenta» cognitivă a COVID-19 – a fost diferită de toate acestea”, a explicat autorul senior al studiului, David Menon.

Aceștti pacienți cu COVID-19 au avut un răspuns mai lent la anumite sarcini și au fost mai puțin preciși în ceea ce privește răspunsurile lor la sarcini, în comparație cu participanții din grupul de control.

În medie, cercetarea aceasta a calculat magnitudinea deficitelor cognitive a fi echivalentă cu aproape 20 de ani de îmbătrânire a creierului. Astfel, un pacient în vârstă de 50 de ani spitalizat cu formă severă de COVID-19 a prezentat scoruri la testele cognitive similare cu cele pe care le-ar fi avut o persoană în vârstă de 70 de ani.

Etichete: studiu creier creier imbatranire creier covid-19 creier probleme cognitive declin cognitiv cognitiv forma severa COVID

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.