Newsflash
Internaționale

În 2019, două școli din cinci nu aveau facilități pentru spălarea mâinilor

de Florentina Ionescu - aug. 18 2020
În 2019, două școli din cinci nu aveau facilități pentru spălarea mâinilor

Cele mai recente informații de la Organizația Mondială a Sănătății și de la UNICEF arată că două din cinci școli din întreaga lume nu aveau facilitățile necesare pentru spălarea mâinilor, înainte de debutul pandemiei de COVID-19.

Un program comun al OMS și UNICEF a scos la iveală că la 43% dintre școlile din întreaga lume le-a lipsit accesul la săpun și apă în 2019. Acestea sunt condiții esențiale pentru ca școlile să poată să își desfășoare activitatea în siguranță, în plină pandemie de COVID-19.

igiena maini scoli raport oms unicef

„Închiderea la nivel global a școlilor de la debutul pandemiei de COVID-19 a reprezentat o provocare fără precedent pentru educația și bunăstarea copiilor. Trebuie să prioritizăm procesul educația copiilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că școlile sunt sigure pentru a fi redeschise – aici fiind incluse igiena mâinilor, apa potabilă curată și condiții sanitare sigure”, a declarat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit raportului comun al OMS și UNICEF, Joint Monitoring Programme, aproximativ 818 milioane de copii nu aveau acces la facilități de bază pentru a se spăla pe mâini la școlile în care învățau, lucru care îi supune pe cei mici unui risc de COVID-19 și unui risc mare în fața altor boli transmisibile.

Potrivit comunicatului, peste o treime dintre acești copii (295 de milioane) sunt din Africa subsahariană. În țările cel mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu au facilități de bază pentru ca elevii să se poată spăla pe mâini, iar în jumătate dintre școli lipsesc condițiile sanitare de bază și apa curentă.

Același raport comun al OMS și UNICEF arată că există dovezi ale impactului negativ al închiderii prelungite a școlilor asuăra siguranței copiilor, asupra bunăstării lor și asupra educației lor.

„Accesul la apă, la servicii sanitare și la condiții de igienă este esențial pentru prevenirea eficientă a infecției și pentru controlul infecției în toate mediile, inclusiv în școli. Trebuie să devină un punct de interes major pentru strategiile guvernelor pentru redeschiderea în siguranță și pentru funcționarea școlilor în pandemia de COVID-19”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.

Date îngrijorătoare

Alte informații importante extrase din raport, potrivit OMS, sunt:

  • Dintre cele 818 milioane de elevii care nu aveau condiții de bază pentru a se spăla pe mâini la școlile în care învățau, 355 de milioane au frecventat școli care aveau facilități (aveau apă), dar nu și săpun; și 462 de milioane de elevi mergeau la școli care nu aveau acest gen de facilități și nici apă pentru a se spăla pe mâini;
  • În 60 de țări care se aflau la cel mai mare risc în ceea ce privește sănătatea populației datorat COVID-19, 3 din 4 copii nu aveau servicii de bază pentru igiena mâinilor la școala lor, la începutul epidemiei, jumătate dintre toți acești copii nu aveau apă la școli și mai mult de jumătate nu aveau condiții sanitare de bază.
  • Raportul arată că 1 din 3 școli din întreaga lume avea fie un acces limitat la serviciile de apă potabilă, fie nu avea deloc acces la apă potabilă.

 


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe