Newsflash
Internaționale

Încălzire globală: alimente banale care ar putea deveni de lux

de L. Budin - feb. 9 2022
Încălzire globală: alimente banale care ar putea deveni de lux

Diversele fenomene provocate de încălzirea globală – de la secetă la inundații – ar putea avea consecințe importante la nivelul producției anumitor bunuri alimentare care figurează în dieta zilnică.

Alimente incluse în mod obișnuit în alimentația cotidiană ar putea deveni tot mai scumpe și mai greu de găsit, arată site-ul de informații 7sur7 – începând cu banalii cartofi și terminând cu ciocolata sau cafeaua.

cartofi-cafea

Unde-s cartofii de altădată?

Creșterea temperaturilor la nivel global ar putea avea consecințe, într-un viitor nu foarte îndepărtat, asupra producției de cartofi.

În 2018, așa cum s-au plâns agriculturii europeni, seceta a avut efecte dezastruoase asupra producției de cartofi – atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

Fără grâu nu-s paste

Inundațiile imprevizibile și secetele cu efect devastator, care sunt tot mai frecvente, afectează culturile de diverse tipuri – inclusiv cele de grâu dur, folosit în producția pastelor de tot felul.

Cultura grâului de acest tip a fost puternic afectată în 2021, atât în Europa, cât și peste ocean, în Canada. Anul trecut, în țara frunzei de arțar – unul dintre principalii furnizori de grâu dur - producția a scăzut cu 41%, din cauza secetei.

Cafea de laborator

Conform organizației Sustainable Coffee, circa 9,5 milioane de tone de cafea sunt produse anual în lume. Cererea ar putea să se tripleze până-n 2050, dar oferta nu va mai satisface necesitățile.

Din cauza creșterii temperaturii, culturile de cafea din America Latină au deja de suferit. Ar putea să scadă cu 88% până-n 2050, după cum sugerează un studiu publicat în 2017, în revista științifică PNAS.

O soluție în fața iminentei penurii ar fi cultivarea cafelei în laborator, așa cum au făcut-o reprezentanții Centrului de cercetare tehnică din Finlanda.

O problemă similară se pune și în privința producției de cacao. Un raport al Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC - Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei), din cadrul Națiunilor Unite, arată că o creștere a temperaturii cu 2°C, estimată a se produce în următorii 30 de ani, ar afecta dramatic producția de cacao din țări precum Ghana, Coasta de Fildeș sau Indonezia.

Berea, cât șampania

Din cauza valurilor de căldură și de secetă, producția de orz ar putea să scadă, afectând și industria berii, notează 7sur7.

Dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual, producția mondială de bere ar putea să scadă cu 16%, iar prețurile să se dubleze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe