Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

India: „ciuperca neagră” afectează pacienții vindecați de COVID

Viața Medicală
L. Budin marţi, 11 mai 2021, ora 14:47

Medicii din India raportează cazuri tot mai frecvente de mucormicoză, o infecție care afectează pacienții vindecați de COVID-19. „Ciuperca neagră” ar putea fi declanșată de tratamentul cu steroizi, administrat celor infectați.

Specialiștii se arată surprinși de severitatea și frecvența acestei infecții fungice, comparativ cu cazurile întâlnite pe durata primului val sau înainte de pandemie, relatează BBC.

covid-india

Pacienții cu mucormicoză prezintă nas înfundat, sângerări nazale, ochi umflați și dureroși, pleoape căzute, vedere tulbure. Infecția duce la distrugerea țesutului atins, la tromboze favorizate de secreția toxinelor fungice - și, într-un final, se poate solda cu pierderea vederii. Îndepărtarea chirurgicală a ochiului afectat este, adesea, singura soluție.

Diabeticii, amenințați

Mucormicoza este o infecție rară, cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în sol, în dejecțiile animale sau în vegetație descompusă. Afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate amenința viața diabeticilor sau persoanelor imunocompromise.  

Doctorii cred că infecția fungică, apărută la pacienții COVID vindecați sau în curs de vindecare, ar putea fi declanșată de folosirea steroizilor la bolnavii în stare gravă sau critică. 

Steroizii reduc inflamația plămânilor, dar provoacă și creșterea glicemiei, atât la diabetici cât și la cei care nu suferă de această afecțiune, precum și la scăderea imunității, ceea ce ar favoriza instalarea mucormicozei.

Sunt afectați tinerii

Doctorii care lucrează în marile orașe indiene puternic lovite de cel de-al doilea val spun că au zeci de pacienți care au dezvoltat „ciuperca neagră”. Unora le-a fost îndepărtat chirurgical un ochi. Mulți pacienți sunt tineri și au contractat infecția la două săptămâni după ce s-au vindecat de COVID-19.

Singurul tratament împotriva ciupercii negre este o injecție intravenoasă cu afect antifungic, care trebuie administrată zilnic, timp de până la 8 săptămâni.

Prevenirea infectării se face prin administrarea, pe timp limitat, a dozei corecte de sterioizi, în special la pacienții cu diabet, și prin monitorizarea atentă a glicemiei la pacienții externați.

 

Etichete: mucormicoza india frecventa crescuta infectari pacienti vindecati covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.