Newsflash
Internaționale

India: „ciuperca neagră” afectează pacienții vindecați de COVID

de L. Budin - mai 11 2021
India: „ciuperca neagră” afectează pacienții vindecați de COVID

Medicii din India raportează cazuri tot mai frecvente de mucormicoză, o infecție care afectează pacienții vindecați de COVID-19. „Ciuperca neagră” ar putea fi declanșată de tratamentul cu steroizi, administrat celor infectați.

Specialiștii se arată surprinși de severitatea și frecvența acestei infecții fungice, comparativ cu cazurile întâlnite pe durata primului val sau înainte de pandemie, relatează BBC.

covid-india

Pacienții cu mucormicoză prezintă nas înfundat, sângerări nazale, ochi umflați și dureroși, pleoape căzute, vedere tulbure. Infecția duce la distrugerea țesutului atins, la tromboze favorizate de secreția toxinelor fungice - și, într-un final, se poate solda cu pierderea vederii. Îndepărtarea chirurgicală a ochiului afectat este, adesea, singura soluție.

Diabeticii, amenințați

Mucormicoza este o infecție rară, cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în sol, în dejecțiile animale sau în vegetație descompusă. Afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate amenința viața diabeticilor sau persoanelor imunocompromise.  

Doctorii cred că infecția fungică, apărută la pacienții COVID vindecați sau în curs de vindecare, ar putea fi declanșată de folosirea steroizilor la bolnavii în stare gravă sau critică. 

Steroizii reduc inflamația plămânilor, dar provoacă și creșterea glicemiei, atât la diabetici cât și la cei care nu suferă de această afecțiune, precum și la scăderea imunității, ceea ce ar favoriza instalarea mucormicozei.

Sunt afectați tinerii

Doctorii care lucrează în marile orașe indiene puternic lovite de cel de-al doilea val spun că au zeci de pacienți care au dezvoltat „ciuperca neagră”. Unora le-a fost îndepărtat chirurgical un ochi. Mulți pacienți sunt tineri și au contractat infecția la două săptămâni după ce s-au vindecat de COVID-19.

Singurul tratament împotriva ciupercii negre este o injecție intravenoasă cu afect antifungic, care trebuie administrată zilnic, timp de până la 8 săptămâni.

Prevenirea infectării se face prin administrarea, pe timp limitat, a dozei corecte de sterioizi, în special la pacienții cu diabet, și prin monitorizarea atentă a glicemiei la pacienții externați.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe