Newsflash
Internaționale

Îndulcitorii artificiali, asociați cu un risc mai mare de cancer

de Florentina Ionescu - apr. 5 2022
Îndulcitorii artificiali, asociați cu un risc mai mare de cancer

Un studiu recent arată că îndulcitorii artificiali sunt corelați cu un risc cu 13% mai mare de a dezvolta cancer.

Chiar dacă studiile realizate pe oameni au descoperit că îndulcitorii artificiali sunt siguri pentru consum, rezultatele unor studii in vitro și ale unor studii pe animale prezintă unele motive de îngrijorare.

indulcitori artificiali risc de cancer mai mare
Fotografie creată de Towfiqu barbhuiya, de la Pexels

Recent, un studiu observațional de dimensiuni mari a descoperit o asociere între consumul de îndulcitori artificiali, în special de aspartam și de acesulfam de potasiu (cunoscut și sub numele de acesulfam K), și cancer, scrie www.medicalnewstoday.com.

Acest studiu a scos la iveală un risc cu 13% mai mare de a dezvolta cancer în general, iar cea mai mare probabilitate este de a dezvolta cancer mamar și cancere asociate obezității, pentru acele persoane care consumă mari cantități de îndulcitori artificiali.

Referindu-se la acest gen de produse ca „îndulcitori de mare intensitate", FDA (Agenţia pentru Alimente şi Medicamente) din SUA a aprobat șase astfel de substanțe ca fiind sigure pentru a fi consumate de oameni la cantități zilnice tipice.

Multe autorități din domeniul medical și multe organizații din zilele noastre, scrie sursa citată, consideră îndulcitorii artificiali siguri, după cercetări epidemiologice realizate pe subiecți umani.

„Există o dovadă puternică de carcinogenitate în cazul aspartamului, ce reiese din studiile pe animale, dar nu a fost nicio confirmare epidemiologică solidă până acum. Din acest motiv, acest studiu este foarte important și are implicații uriașe pentru sănătatea publică”, a declarat dr. Philip Landrigan, care nu a fost implicat în desfășurarea acestui studiu, director al Global Public Health Program și al Global Pollution Observatory, și profesor de biologie la Schiller Institute for Integrated Science and Society din cadrul Boston College.

Această cercetare nouă a fost publicată în revista „PLOS MEDICINE”. Cercetătorii au analizat istoricul medical de la 102.865 de adulți care au participat la studiul „NutriNet-Santé study” (încă în desfășurare), care a început să colecteze informații în 2009. Participanții au fost urmăriți pentru această nouă cercetare pe o perioadă medie de 7,8 ani.

„Rezultatele de pe urma acestui studiu sunt foarte originale deoarece, din câte știm noi, niciun studiu de cohortă anterior nu a investigat direct asocierea dintre aportul cantitativ de îndulcitori artificiali, din toate sursele alimentare – făcându-se distincția între diferitele tipuri de îndulcitori – și riscul de cancer”, a declarat pentru Medical News Today autorul principal Charlotte Debras.

Aceasta a explicat care a fost motivația pentru a desfășura studiul de față:

„Unele studii observaționale au investigat anterior asocierile dintre riscul de cancer și consumul de băuturi cu îndulcitori artificiali și au descoperit un risc crescut de cancer, sugerând că îndulcitorii artificiali prezenți în aceste tipui de băuturi ar putea să îndeplinească un rol în dezvoltarea cancerului. În plus, rezultatele anterioare din modelele pe animale și din studiile in vitro / in vivo sugerează totodată carcinogenitatea acestor îndulcitori artificiali”.

Charlotte Debras a mai spus că, doar pe baza acestui studiu, nu este posibil să se stabilească o cauzalitate a acestei asocieri – acest lucru va necesita alte studii, în alte țări și în alte medii – și acum nu este posibil să se stabilească o „doză la care apare riscul” de cancer.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe