Newsflash
Internaționale

Infecția HIV, diagnosticată tardiv în Europa

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 28 2019
Infecția HIV, diagnosticată tardiv în Europa

Jumătate dintre femeile infectate cu HIV din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt diagnosticate în stadii tardive ale bolii. Sunt afectate în special femeile aflate în jurul vârstei de 40 de ani, acestea având un risc de trei – patru ori mai mare de a fi diagnosticate tardiv, în comparație cu femeile mai tinere.

Femeile reprezintă o treime dintre cele 141.000 de cazuri noi de infecții HIV din Regiunea Europeană a OMS, conform statisticilor publicate recent de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) și Biroul Regional OMS pentru Europa, fiind necesare eforturi suplimentare în scopul asigurării profilaxiei și a testării specifice în cadrul populației vulnerabile. În Regiunea Europeană a OMS, diagnosticul tardiv al infecției HIV reprezintă o problemă „persistentăˮ, afectând 54% dintre femei. Aproximativ 60% dintre infecțiile HIV diagnosticate la femei în anul 2018 se încadrau în grupa de vârstă 30 – 49 de ani, contactul sexual (heterosexual) reprezentând cea mai comună formă de transmitere a infecției (92%) din această regiune.

Țările din centrul Europei au raportat de șase ori mai puține infecții HIV în rândul femeilor, comparativ cu bărbații, în anul 2018 și de trei ori mai puține diagnostice în rândul femeilor, comparativ cu bărbații, în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European, conform statisticilor ECDC și OMS. În regiunea de est a Europei, distribuția pe sexe este mai echilibrată, iar 86% dintre cele aproximativ 50.000 de cazuri de infecție HIV la femei au fost raportate în anul 2018.

            „Prea multe persoane infectate cu HIV nu sunt conștiente de propriul statut. Cu cât mai devreme femeile și bărbații își cunosc statutul HIV, cu atât mai curând se poate iniția tratamentul antiretroviral și se poate întrerupe transmiterea HIV pe cale sexuală. Acest fapt este deosebit de important pentru persoanele infectate cu HIV și pentru anturajul acestora. De aceea, este esențial ca serviciile de sănătate publică să susțină accesul facil la testare și îngrijiri, în special pentru cei cu risc crescut, pentru a ajunge mai rapid la stadiul în care persoanele infectate nu mai reprezină un pericol pentru ceilalțiˮ, a declarat Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță alimentară.

Testarea eficientă îmbunătățește accesul la tratament

            Diagnosticarea precoce a infecției HIV permite inițierea tratamentului HIV cât mai devreme, crescând șansele de supraviețuire și calitatea vieții persoanelor afectate. În plus, tratamentul reduce riscul de transmitere al infecției HIV. Ghidurile OMS și cele ale ECDC recomandă atât testarea individuală, cât și testarea bazată pe comunitate. Principalele strategii pentru diagnosticarea precoce a infecției HIV în rândul femeilor includ: creșterea gradului de conștientizare a populației și a furnizorilor de servicii de sănătate; consilierea și testarea adaptate nevoilor specifice ale femeilor; informarea partenerelor bărbaților diagnosticați cu HIV; furnizarea testelor HIV bazate pe condiții de sănătate specifice (infecții cu transmitere sexuală, hepatită, tuberculoză sau anumite tipuri de cancer); furnizarea testării și a îngrijirilor terapeutice în cadrul comunității, în apropierea populației vulnerabile.

            „Femeile sunt, în general, diagnosticate cu HIV mai târziu decât bărbații, iar cu cât acestea sunt mai în vârstă, cu atât acestea vor trăi mai mult cu infecția HIV nediagnosticată. Nu știm de ce, însă pare că sistemele actuale și eforturile de testare din Europa eșuează în cazul femeilor și al adulților vârstnici. O strategie de care ar putea beneficia adulții vârstnici ar fi diversificarea și complementarea oportunităților de testare HIV. Unul dintre cei mai importanți factori care influențează modalitățile de testare printre adulții vârstnici este destul de simplu: oferirea unui test HIV de către furnizorii de servicii de sănătateˮ, susține dr. Andrea Ammon, director ECDC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe