Newsflash
Internaționale

Inflamația tiroidei, asociată cu tulburările de anxietate

de Florentina Ionescu - sept. 8 2020
Inflamația tiroidei, asociată cu tulburările de anxietate

Potrivit unui studiu prezentat recent la al cel de-al 22-lea Congres European de Endocrinologie, pacienții cu inflamație de natură autoimună a glandei tiroide ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta anxietate.

Studiul acesta a mai arătat că persoanele care suferă de anxietate ar putea avea și inflamație în glanda tiroidă, care poate fi redusă prin administrarea unui medicament din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum ibuprofenul, scrie medicalxpress.com.

anxietate studiu tiroida

Aceste rezultate sugerează că funcționarea glandei tiroide ar putea îndeplini un rol important în dezvoltarea tulburărilor de anxietate și că inflamația tiroidei ar trebui să fie investigată, pentru că ar putea fi un factor subiacent în cazul unor tulburări precum anxietatea.

Dr. Juliya Onofriichuk, de la Kyiv City Clinical Hospital, a investigat funcția tiroidei în rândul a 29 de bărbați, cu vârsta mediană de 33,9 de ani, și în rândul a 27 de femei, cu vârsta medie de 31,7 ani. Aceste persoane erau diagnosticate cu anxietate și se confruntau cu atacuri de panică.

Ecografia realizată în zona glandei tiroide a participanților a evaluat funcția acestui organ și, totodată, în acest studiu au fost măsurate  valorilor hormonilor tiroidieni. Pacienții cu anxietate, potrivit sursei citate, arătau semne de inflamație în glanda tiroidă, însă funcția organului nu a fost afectată, iar valorile hormonilor tiroidieni erau toate în parametri normali, deși ușor crescute.

Totodată, acești pacienți au fost testați pozitiv pentru anticorpii care acționau împotriva glandei tiroide. Tratamentul pe o perioadă de 14 zile cu ibuprofen și cu tiroxină (T4) a redus inflamația glandei tiroide, a normalizat valorile hormonilor tiroidieni și a redus scorurile înregistrate în ceea ce privește anxietatea.

„Aceste rezultate indică faptul că sistemul endocrin poate să joace un rol important în anxietate. Medicii ar trebui să ia în considerare și glanda tiroidă și restul sistemului endocrin, precum și sistemul nervos atunci când examinează pacienții cu anxietate”, a explicat dr. Dr. Juliya Onofriichuk.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe