Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

INFOGRAFIC: Cât microplastic mâncăm, bem și respirăm

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 28 martie 2022, ora 10:57

Jurnaliștii de la Statista.com au realizat o analiză în ceea ce privește cantitatea de particule microscopice din plastic pe care le ingerăm sau le respirăm.

În medie, o persoană mănâncă, bea și respiră între 74.000 și 121.000 de particule de micro plastic în fiecare an, iar această cantitate este considerată a fi subestimată. 

statista microplastice

O cercetare intitulată „Human Consumption of Microplastics” (Consumul uman de microplastice), realizată de Cox et al. și publicată în „Environmental Science & Technology” prezintă o analiză ce a inclus 26 de studii din întreaga lume și calculează cantitatea medie de particule de microplastic care se găsește în cele mai frecvente consumabile.

Așa cum arată infograficul realizat de cei de la Statista.com, cea mai mare sursă cunoscută de microplastic care pătrunde în corpul uman este apa îmbuteliată. Pe baza a patru studii separate, numărul mediu de particule microscopice de plastic pe litru de apă este 94.

Berea este pe locul doi, cu cel mai mare număr de particule de microplastic, situându-se la 32, însă sursa citată atrage atenția că ceea ce se află pe locul trei poate cauza cel mai mare motiv de îngrijorare, care ar trebui să ne alarmeze.

Aerul inhalat de oameni, pe baza a două studii conduse în Franța și în Turcia, conține, în medie, 9,80 particule pe metru cub. De exemplu, potrivit unui ghid (Exposure Factors Handbook al EPA), o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 și 51 de ani inhalează, în medie, 16 metri cubi de aer pe zi.

Topul surselor de microplastic pe care le mâncăm, bem sau respirăm este următorul:

 1. Apa îmbuteliată
 2. Berea
 3. Aerul
 4. Apa de la robinet
 5. Fructele de mare
 6. Zahărul
 7. Sarea
 8. Mierea

Datele sunt din 2019, din lucrarea publicată de Cox et al.

Etichete: microplastice microplastic poluare microplastic apa imbuteliata poluare aer bere studiu poluare plastic particule plastic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.