Newsflash
Internaționale

Inovație: plasture care se absoarbe, folosit în tratamentul melanomului

de Florentina Ionescu - iun. 29 2020
Inovație: plasture care se absoarbe, folosit în tratamentul melanomului

Oamenii de știință au dezvoltat un plasture care poate fi purtat de pacienții cu melanom și prin care se administrează tratamentul pentru această boală.

Acest plasture care nu doare se dizolvă, scrie presa străină, după ce administrează un tratament cu eliberare prelungită. Noile progrese făcute recent în ceea ce privește administrarea topică a chimioterapiei pentru pacienții cu melanom oferă opțiuni de tratament post-chirurgicale mult mai eficiente decât chimioterapia standard, scrie www.medicalnewstoday.com. Aceste opțiuni au o toxicitate redusă și au mai puține efecte adverse.

melanom tratament cancer de piele chimioterapie topica

Acum însă, un studiu nou realizat de cercetătorii de la Universitatea Purdue, din statul Lafayette din SUA, propune o soluție pentru pacienții cu melanom care vor opțiuni de tratament post-chirurgicale.

V-ar putea interesa și: Abordarea pacientului cu melanom

Cercetătorii au dezvoltat un plasture care, fără durere, oferă un tratament topic pentru melanom. Rezultatele studiului lor au fost publicate recent în jurnalul ACS Nano.

„Noi am dezvoltat un plasture nou, care poate fi purtat, cu ace pe deplin miniaturizate, permițând astfel administrarea medicamentului într-un mod neintruziv prin piele pentru managementul cancerelor de piele”, a declarat Chi Hwan Lee, profesor asistent de inginerie biomedicala la Universitatea Purdue și autorul senior al acestui studiu.

Deoarece chimioterapia și radioterapia pot fi dificile pentru pacienții cu melanom și pot cauza adesea toxicitate și alte efecte adverse, cercetătorii de peste Ocean au căutat o cale de a dezvolta chimioterapia topică, pe care o consideră o abordare mult mai ușor de tolerat de pacienți. Ar putea fi chiar o abordare la fel de eficientă pe cât este chimioterapia clasică, dacă nu chiar mai eficientă, scrie sursa citată.

plasture creat pentru melanom
Credit foto: Purdue University/Chi Hwan Lee.

 

Noul plasture pe care l-au dezvoltat cercetătorii este ca o peliculă flexibilă, subțire, solubilă în apă care se dizolvă rapid după ce depune nanoace special concepute din silicon, direct în piele. Aceste nanoace sunt biocompatibile – adică sunt inofensive pentru țesuturile vii – și după ce eliberează medicamentele într-un anumit interval de timp, ele sunt absorbite de corpul pacientului.

Microacele folosite până acum în chimioterapia topică sunt mici, însă sunt suficient de mari pentru a cauza durere pacienților. De aceea cercetătorii au căutat alte soluții, pentru a crea ace de dimensiuni și mai mici, care să nu fie problematice pentru anumite zone, ca de exemplu în tratamentul melanomului ocular.

„În mod unic, acest plasture este complet dizolvabil de fluidele corporale într-o manieră programabilă, cum ar fi faptul că substratul plasturelui este dizolvat în decurs de un minut după introducerea acelor în piele, etapă urmată de dizolvarea graduală a acelor din silicon în interiorul țesuturilor, în decurs de câteva luni”, a explicat profesorul Chi Hwan Lee.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com, Purdue University/Chi Hwan Lee.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe