Newsflash
Internaționale

Instrument vital pentru controlul hemoragiilor în urgenţă

de Dr. Alina SIMACHE - oct. 23 2020
Instrument vital pentru controlul hemoragiilor  în urgenţă

Programul de instruire „STOP THE BLEED” a dus la salvarea a numeroase vieţi la nivel global, conform rezultatelor a două studii prezentate recent în cadrul ACS .

foto 3Dezvoltat de American College of Surgeons (ACS) prin intermediul său, la nivel mondial, au fost instruite peste un milion de persoane,
privind tehnica corectă a controlului hemoragiilor în urgenţă la persoanele cu traumatisme severe.

În urma finalizării programului cu durata de o oră, cursanţii învaţă să recunoască hemoragiile cu risc vital și să intervină eficient pentru a le controla înainte de sosirea profesioniștilor medicali. Cursul „STOP THE BLEED” a fost predat pentru 121 de studenţi de la Kabala Nursing School, din Sierra Leone, viitori asistenţi medicali.

Rezultatele obţinute după un an de la absolvirea cursului au fost încurajatoare, 76 de studenţi raportând intervenţii în cazul a 190 de hemoragii ameninţătoare de viaţă, conform unuia dintre studiile prezentate în cadrul evenimentului menţionat.

Mai mult de atât, în urma intervenţiilor, 93% dintre victimele cu hemoragie severă au supravieţuit, majoritatea (82%) necesitând ulterior internare și îngrijiri medicale specializate.

Beneficii semnificative pentru ţările slab dezvoltate

„Predarea tehnicilor adecvate pentru controlul hemoragiilor adresată studenţilor (...) a condus la utilizarea frecventă, cu succes, a acestor concepte. Aceștia au aplicat des conceptele cursului pentru a împiedica hemoragiile și decesele ce puteau fi prevenite”, a explicat
dr. Samba Jalloh, de la College of Medicine and Allied Health Sciences, din Freetown, Sierra Leone, în cadrul prezentării susţinute cu ocazia congresului ACS virtual.

Rezultatele cercetării au mai arătat că tehnicile „STOP THE BLEED” pot fi predate cu succes în ţările cu nivel socio-economic scăzut, în care accesul la îngrijirile medicale este limitat, iar povara traumatismelor poate
fi semnificativă, după cum a subliniat doctorul Jalloh.

Cele mai comune traumatisme ce au necesitat intervenţii specifice pentru controlul hemoragiilor au fost accidentele de motocicletă (34%), rănile produse prin înjunghiere (19%) și accidentele rutiere produse de automobile (13%).

Printre cele mai frecvente tehnici pentru controlul hemoragiei utilizate se numără pansamentele (41%), presiunea aplicată direct (26%) și garourile (20%).

Rezultate similare în SUA

În cel de-al doilea studiu prezentat în cadrul aceluiași congres, savanţii din Connecticut au evaluat competenţa persoanelor ce au urmat cursul „STOP THE BLEED” la un an după absolvire.

Similar participanţilor din Sierra Leone, cei din SUA au reușit să aplice cu succes tehnicile pentru controlul hemoragiilor în practica clinică, salvând numeroase vieţi – 93,5% dintre participanţi au raportat controlul hemoragiei și salvarea pacienţilor în situaţiile de urgenţă pe care le-au întâmpinat.

„În cadrul studiului nostru, atât tinerii de 14 ani, cât și vârstnicii de 64 de ani, au raportat utilizarea cu succes a tehnicilor pentru controlul hemoragiilor (...). Fiecare caz în care a fost aplicat un garou sau în care a fost bandajată o rană a avut rezultate pozitive.

Prin urmare, putem raporta cu încredere că acest curs este eficient pentru încurajarea publicului, cu scopul de a oferi răniţilor îngrijiri specifice pentru controlul hemoragiilor”, a declarat Jeremy Fridling, student la Medicină în anul 4, în cadrul Quinnipiac University School of Medicine, New Haven.


Notă autor:

Bibliografie
1. https://www.stopthebleed.org
2. https://bit.ly/313d6D1 American College of Surgeons Clinical Congress 2020
3. Reuters Health
4. ‚STOP THE BLEED’ Saving Lives Across the Globe-Medscape-Oct14, 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe