Newsflash
Internaționale

Inteligenţa artificială, o armă împotriva SARS-CoV-2?

de Dr. Alina SIMACHE - sept. 11 2020
Inteligenţa  artificială,  o armă împotriva SARS-CoV-2?

Doi cercetători din Marea Britanie și-au propus să utilizeze inteligenţa artificială pentru a identifica noi soluţii terapeutice pentru COVID-19, primele rezultate obţinute fiind încurajatoare.

f.1Fraţii Aris și Andreas Persidis, fondatorii companiei Biovista, au decis să utilizeze inteligenţa artificială, prin intermediul platformei Project Prodigy AI, cu scopul de a descoperi noi tratamente pentru ameliorarea complicaţiilor asociate COVID-19.

„Inteligenţa artificială ne ajută să găsim acul în carul cu fân și suntem optimiști că am reușit să descoperim deja câte ceva încă de la început. Tratamentul acestei afecţiuni s-a dovedit a fi deosebit de dificil, în special din cauza multiplelor complicaţii asociate, care afectează aproape toate organele”, a declarat dr. Aris Persidis pentru Medscape Medical News.

Rezultate promiţătoare

În urma cercetărilor efectuate, cei doi savanţi au anunţat identificarea a șase noi agenţi terapeutici utili în tratamentul infecţiei cu noul coronavirus. Printre aceștia se numără: aprotinina, agent antifibrinolitic; irbesartan, blocant al receptorilor de angiotensină II, cu potenţial de reducere a efectelor generate de „furtuna de citokine” și încărcătura virală înaltă asociate COVID-19; caplacizumab și ezetimib/atorvastatin, utilizate în tratamentul tulburărilor de coagulare și al inflamaţiei excesive asociate COVID-19; licopina și vitamina D.

Reprezentanţii companiei Bio­vista au declarat că vor publica datele cu privire la noile medicamente potenţial utile în tratamentul
COVID-19 pe măsură ce acestea vor fi descoperite. „Este ceea ce trebuie să facem (...) având știinţa și inteligenţa artificială care să sprijine aceste date. De asemenea, am iniţiat discuţii pentru a testa eficienţa acestor medicamente în tratamentul COVID-19”, a menţionat dr. Aris Persidis.

Efectul benefic al combinaţiilor terapeutice

O altă iniţiativă promiţătoare aparţine unei echipe de cercetători de la Universitatea din Singapore, care utilizează o altă platformă bazată pe inteligenţa artificială, denumită Identif.AI (Identifying Infectious Disease Combination Therapy With Artificial Intelligence), pentru a descoperi combinaţiile terapeutice care ar putea fi eficiente împotriva SARS-CoV-2.

Conducătorul cercetărilor, dr. Dean Ho, șeful Departamentului de Inginerie Biomedicală și directorul Institutului N.1 pentru Sănătate și al Institutului pentru Medicină Digitală, susţine că utilizarea combinaţiilor terapeutice în locul monoterapiei ar putea fi esenţială pentru tratamentul eficient al COVID-19.

„Acest lucru creează provocări adiţionale deoarece selectarea medicamentelor potrivite pentru combinaţie și a dozelor adecvate pentru fiecare medicament ar putea face diferenţa între eficienţa maximă și nicio eficienţă. În acest punct, inteligenţa artificială poate fi deosebit de utilă”, a declarat dr. Ho.

„Testarea a 12 medicamente candidate, folosind 10 doze diferite pentru fiecare, creează un trilion de combinaţii terapeutice posibile. Testarea unor combinaţii atât de numeroase este insurmontabilă pentru orice laborator sau companie farmaceutică majoră”, a explicat dr. Ho.

Printre primele rezultate obţinute de echipa de cercetare condusă de dr. Ho se numără descoperirea ineficienţei Kaletra (lopinavir/ritonavir) în tratamentul COVID-19, dar și eficienţa crescută a Remdesivir, considerat cel mai eficient medicament în monoterapie, însă „nici acesta nu este extraordinar de eficient”.

Totuși, potrivit doctorului Ho, combinaţia dintre lopinavir/ritonavir și remdesivir ar putea reprezenta „combinaţia de top, cu inhibiţia completă a infecţiei. (...) Aceasta este o interacţiune complet neașteptată care a fost indicată prin intermediul Identif.AI, ceea ce demonstrează importanţa utilizării inteligenţei artificiale pentru optimizarea designului terapiei combinate”, a conchis dr. Ho.

 


Notă autor:

Sursa: Six Potential Treatments for COVID-19 Identified-Medscape-Sep04, 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe