Newsflash
Internaționale

Interzicerea vânatului în contextul variolei maimuţei

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 17 2022
Interzicerea vânatului în contextul variolei maimuţei

Guvernul nigerian a interzis comercializarea vânatului, decizie gândită ca metodă de a preveni răspândirea variolei maimuţei.

Cazurile de variola maimuţei depistate în Nigeria au ajuns la șase luna aceasta, ducând numărul total la 21 anul acesta, au anunţat autorităţile nigeriene. Experţii confirmă faptul că este posibil ca virusul să poată fi contactat prin consumul de carne provenită de la un animal infectat, chiar dacă nu aceasta este cea mai comună cale de transmitere. Dintre cele 21 de cazuri confirmate anul acesta în Nigeria, nu s-a raportat niciun deces.

vanatoare

Variola maimuţei este în prezent endemică în Nigeria și apare în special în zonele adiacente pădurilor tropicale. Cazurile de variola maimuţei au apărut în această ţară începând cu 2017, când a izbucnit o epidemie la nivel naţional. Virusul a fost identificat în special în sudul ţării, dar încă din 2020 acesta s-a răspândit în regiunile estice și nordice, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Interzicerea cărnii de vânat, inclusiv carnea de antilope, cimpanzei, șoareci, șerpi, porci mistreţi etc., este o decizie importantă, pentru că în multe regiuni din Nigeria acestea sunt surse vitale de hrană pentru o mare parte din populaţie. Iar în alte părţi ale ţării, aceste produse din carne sunt considerate adevărate delicatese.

Ministrul nigerian al Agriculturii a atenţionat veterinarii și alţi oficiali să intensifice supravegherea pentru a detecta posibile cazuri de variola maimuţei apărute la animale. Lucrătorii de la grădini zoologice, parcuri, arii conservate și centre de recreere au fost rugaţi să se asigure că nu există contact între animale și oameni.

Despre transmitere

Cercetătorii încearcă să găsească o explicaţie pentru creșterea numărului de cazuri de variola maimuţei în Europa, aceasta nefiind legată de călătorii în și din Africa. Este posibil ca virusul să se fi răspândit de la o persoană la alta pentru mult timp, fără ca acest lucru să fi fost cunoscut.

Virusul se transmite prin contact apropiat cu o persoană infectată, prin leziunile cutanate sau mucoase, tractul respirator, ochi, gură sau fluide corporale. Autorităţile din Marea Britanie recomandă persoanelor infectate să evite contactele sexuale în perioada de contagiozitate.

Virusul se poate răspândi și de la rozătoare infectate – de exemplu, prin
mușcătura de șoarece sau de veveriţă, dacă animalul este infectat.
Pană la închiderea ediţiei, în România au fost confirmate trei cazuri de variola maimuţei, la persoane din București. Cazurile au fost confirmate în urma testelor de laborator, iar pacienţii se află în izolare.

Citiți și: Variola maimuței, noua provocare mondială

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe