Newsflash
Internaționale

Iodura de potasiu și pericolul războiului nuclear

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 11 2022
Iodura de potasiu și pericolul războiului nuclear

Oamenii au luat cu asalt farmaciile din Europa, solicitând tablete de iodură de potasiu, de teama unei ameninţări nucleare.

Farmaciile din Franţa care se află pe o rază de 20 de kilometri de o centrală nucleară au stocuri cu tablete de iodură de potasiu, pentru eventualitatea unui accident nuclear. Administrarea tabletelor are ca scop protejarea glandei tiroide de radiaţiile existente în atmosferă după un astfel de accident. În ultima săptămână, farmaciile au fost asaltate de oameni care solicitau aceste tablete.

Farmaciile din Belgia, Finlanda și Olanda au raportat același fenomen. Uniunea Farmaciștilor Belgieni a anunţat că peste 30.000 de cutii au ajuns la locuitori într-o singură zi, la solicitările acestora. Însă experţii în medicină nucleară atenţionează că tabletele de iodură de potasiu trebuie administrate doar la indicaţia experţilor în sănătate publică. Administrarea profilactică a acestor tablete nu este recomandată. Criza tabletelor a apărut după ce, săptămâna trecută, Vladimir Putin a ordonat generalilor săi să pună în alertă forţele nucleare.

De știut

Tabletele de iodură de potasiu sunt utilizate pentru a reduce riscul de apariţie a cancerului tiroidian în cazul unui accident nuclear, întrucât iodul radioactiv eliberat în cursul unui astfel de eveniment poate fi absorbit de glanda tiroidă. În cazul unui accident nuclear, pe lângă administrarea profilactică în primele ore a iodurii de potasiu, sunt extrem de importante și aplicarea altor măsuri, precum adăpostirea în subteran și staţionarea în spaţii închise timp de 72 de ore pentru a nu fi expuși la radiaţii. Iodura de potasiu protejează doar tiroida, nu și alte părţi ale organismului.

De asemenea, nu poate inversa efectele iodului radioactiv asupra sănătăţii și nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive.

Alt lucru important este că populaţia nu trebuie să confunde efectele radiaţiilor produse de funcţionarea defectuoasă a unui reactor unde se folosește combustibil nuclear pentru a produce energie electrică cu efectele radiaţiilor produse de arme nucleare.

 

 


Notă autor:

https://www.euronews.com/next/2022/03/02/ukraine-war-european-pharmacies-face-jump-in-demand-for-iodine-pills-after-putin-s-nuclear

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe