Newsflash
Internaționale

Israelul cercetează o posibilă legătură între vaccinul Pfizer și cazurile de miocardită

de Dorina Novac - iun. 3 2021
Israelul cercetează o posibilă legătură între vaccinul Pfizer și cazurile de miocardită

Ministerul Sănătății din Israel a precizat marți că a constatat că numărul mic de cazuri de inflamație cardiacă observate în special la bărbații tineri, care au primit serul anti-COVID de la Pfizer, este cel mai probabil legat de vaccinarea lor.

Compania Pfizer a transmis că știe despre observațiile israeliene legate de miocardită și că nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu vaccinul său, scrie Reuters.

vaccinul Pfizer

Pfizer a mai menționat că evenimentele adverse sunt revizuite cu atenție și că reprezentanții companiei se întâlnesc regulat cu Departamentul pentru siguranța vaccinelor din cadrul Ministerului Sănătății din Israel.

În perioada decembrie 2020 și mai 202, în Israel au fost raportate 275 de cazuri de miocardite din peste 5 milioane de persoane vaccinate, a declarat Ministerul Sănătății, prezentând rezultatele unui studiu pe care l-a comandat pentru analizarea problemei.

Potrivit studiului, condus de trei echipe de experți, majoritatea pacienților care au prezentat o inflamare a miocardului nu au stat mai mult de patru zile în spital și 95% din cazuri au fost clasificate ca fiind ușoare.

„De asemenea, datele studiului mai arată că există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer și apariția miocarditei la bărbații cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani”, transmite sursa citată.

Potrivit constatărilor, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani decât în ​​alte grupe de vârstă.

Un grup consultativ al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a recomandat, luna trecută, un studiu suplimentar asupra posibilității unei legături între miocardite și vaccinurile ARNm, printre care cele de la Pfizer și Moderna.

Într-o întâlnire din 24 mai, grupul consultativ CDC a spus că datele din sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor (VAERS) – care se bazează pe indivizi pentru a raporta rezultatele – au arătat un număr mai mare decât cel așteptat de cazuri de miocardită sau pericardită la persoane cu vârste de 16-24 de ani.

Cu toate acestea, experții au mai spus că datele dintr-o altă bază de date – Vaccine Safety Datalink (VSD) – nu au arătat că ratele de miocardită sau pericardită după vaccinarea COVID-19 diferă față de așteptări. VSD conține date de la nouă organizații de asistență medicală și poate fi utilizat pentru a compara populațiile vaccinate cu cele nevaccinate.

Dr. Paul Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, a spus că părinții ar trebui să își vaccineze copiii din cauza riscurilor cunoscute ale COVID-19, inclusiv a sindromului inflamator multisistem.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe