Newsflash
Internaționale

Japonia autorizează un test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer

de L. Budin - dec. 23 2022
Japonia autorizează un test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer

Un kit de diagnosticare permite măsurarea rapidă a concentrației în sânge a proteinei beta-amiloid, unul dintre principalii biomarkeri ai bolii Alzheimer.

Un kit de diagnosticare a bolii Alzheimer, pe baza unui simplu test de sânge, a fost aprobat pentru vânzare în Japonia, a anunţat producătorul. Compania japoneză Sysmex Corporation a declarat că intenţionează să aducă pe piaţa japoneză acest instrument de diagnosticare minim invaziv „cât mai curând posibil”.

cercetare-medicamente

Potrivit Sysmex, kitul permite măsurarea rapidă a concentrației în sânge a proteinei beta-amiloid, unul dintre principalii biomarkeri ai bolii Alzheimer. Măsurarea se realizează în circa sfert de oră, se arată într-un comunicat al producătorului, preluat de AFP și Agerpres.

Deşi alte metode sunt deja disponibile pentru a diagnostica această boală, ele sunt de obicei costisitoare sau invazive (imagistică cerebrală, puncţie lombară pentru a colecta lichid cefalorahidian). Este esențial ca boala să fie detectată cât mai devreme posibil.

Alte teste de sânge sunt în curs de dezvoltare în alte părţi ale lumii sau aşteaptă autorizaţia de introducere pe piaţă.

„Există o nevoie urgentă de instrumente de diagnosticare simple, ieftine, neinvazive şi uşor accesibile” pentru a îmbunătăţi depistarea timpurie a bolii Alzheimer, a subliniat ONG-ul american Alzheimer's Association, pe site-ul său.

Boala Alzheimer rămâne incurabilă, însă în noiembrie, noi date clinice au confirmat potenţialul unui nou medicament, lecanemab, de a încetini semnificativ declinul cognitiv la pacienţii monitorizaţi timp de 18 luni.

Medicamentul, dezvoltat de grupul farmaceutic american Biogen şi de cel japonez Eisai (care este şi un partener al Sysmex), are efecte secundare uneori severe, dar a fost salutat pe scară largă de comunitatea ştiinţifică internaţională drept un progres promiţător.

Senzori de monitorizare a calităţii aerului, montați în București, inclusiv în 10 spitale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe