Newsflash
Internaționale

Japonia promite alocații și indemnizații pentru a stopa scăderea natalităţii

de L. Budin - mar. 17 2023
Japonia promite alocații și indemnizații pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul nipon Fumio Kishida a promis alocaţii familiale şi indemnizaţii pentru concedii parentale, subliniind că este „ultima şansă” pentru a încerca oprirea declinului drastic al populaţiei nipone.

Aproape 30% dintre cei 125 de milioane de locuitori ai Japoniei au vârsta peste 65 de ani, un record mondial după Monaco, informează AFP și Agerpres.

copil-asiatic

Numărul naşterilor în ţară a scăzut în 2022 sub pragul de 800.000, un nou minim de la debutul acestor statistici în 1899 şi aproape de două ori mai puţin în comparaţie cu acum 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale.

În şase sau şapte ani va fi ultima şansă pentru inversarea curbei descendente a natalităţii”, a avertizat premierul Kishida, cu prilejul unei conferinţe de presă pe tema noilor măsuri guvernamentale în acest domeniu.

Kishida propune în special creşterea alocaţiilor pentru copiii mici, garantarea îmbunătăţirii salariilor tinerilor şi atenuarea poverii costurilor destinate studiilor la nivelul familiilor.

Guvernul nipon speră de asemenea să crească procentul celor care solicită concediu de paternitate la 50% în 2025/2026 şi la 80% până în 2030, în comparaţie cu doar 14% în 2021.

În acest scop, intenţionează să ofere indemnizaţii companiilor pentru încurajarea utilizării acestui concediu şi creşterea cuantumului concediilor parenatale dacă ambii părinţi au recurs la această măsură.

Cuplurile ar putea de asemenea să împartă sarcinile familiale şi menajere, reducând totodată impactul asupra veniturilor şi asupra evoluţiei carierei”, a precizat Kishida.

Premierul a menționat și măsuri de susținere a părinţilor singuri, în contextul în care familiile monoparentale din Japonia, în special mamele singure, traversează deseori dificultăţi financiare.

Primul-ministru nu a contabilizat costul tuturor acestor măsuri şi nu a precizat cum vor fi finanţate de către stat. Japonia a adâncit deja puternic enorma sa datorie publică în ultimii ani.

Guvernul va detalia planul său împotriva scăderii natalităţii în iunie, notează AFP.

O doctoriță a renovat și a modernizat unul dintre saloanele de la SCJU Arad

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe