Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Jumătate din femeile care activează în ştiinţă, victime ale hărţuirii sexuale

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 17 martie 2023, ora 12:51

Una din două femei care activează în domeniul ştiinţific la nivel global a fost victima hărţuirii sexuale la locul de muncă pe parcursul carierei sale, arată un sondaj internaţional Ipsos.

Potrivit acestui sondaj la care au luat parte 5.000 de cercetători şi cercetătoare din 117 ţări, 49% dintre femeile care activează în domeniul ştiinţific spun că s-au confruntat personal cu cel puţin o situaţie de hărţuire sexuală pe parcursul carierei.

stiinte

Dintre care aproape jumătate după apariţia mişcării #MeToo în 2017, scrie Agerpres.

Citește și: Sondaj: 1 din 4 medici din SUA se confruntă cu ostilități pe rețelele de socializare

În cazul a 65% dintre ele, aceste situaţii au avut un impact negativ asupra carierei.

Cu toate acestea, doar o victimă din cinci a raportat incidentele instituţiei de care aparţine, mai precizează sondajul, realizat în domeniile ştiinţei (cu excepţia ştiinţelor sociale), tehnologiei, ingineriei şi matematicii, în cadrul a 50 de instituţii publice şi private.

„Sunt descrise diverse situaţii: 25% dezvăluie că anumite persoane li se adresează într-o manieră inadecvată şi repetată, folosind apelative inadecvate sau insulte; 24% au raportat intrebări intruzive şi repetate despre viaţa privată sau sexuală care le-au făcut să se simtă inconfortabil”, transmite sursa citată.

Majoritatea incidentelor s-au produs la începutul carierei. Consecinţe: un impact negativ asupra parcursului ştiinţific, 52% dintre victime au spus că au evitat anumiţi membri ai personalului, iar 25% s-au simţit în pericol la locul de muncă.

Un procent de 64% dintre oamenii de ştiinţă participanţi la sondaj (femei şi bărbaţi) regretă insuficienţa acţiunilor pentru lupta împotriva hărţuirii sexuale la locul de muncă.

„Această anchetă confirmă că domeniul ştiinţific nu s-a reformat suficient după mişcarea #MeToo”, a comentat pentru AFP Alexandra Palt, directoarea generală a Fundaţiei L'Oréal.

Fundaţia, care susţine alături de UNESCO carierele femeilor din domeniul ştiinţific la nivel global, face un apel către instituţii pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a schimba comportamentele. De asemenea, fundaţia încurajează o politică zero toleranţă şi un angajament bugetar.

Studiul a fost realizat de Institutul Ipsos prin metoda consultării în perioada 26 iulie-16 septembrie 2022. 

Etichete: ipsos hartuire sexuala domeniul stiintific victima parcursului stiintific

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.