Newsflash
Internaționale

Legătura dintre suplimentele cu ceai verde și dezvoltarea copiilor cu sindrom Down

de Florentina Ionescu - mar. 4 2021
Legătura dintre suplimentele cu ceai verde și dezvoltarea copiilor cu sindrom Down

Un studiu observațional recent arată că suplimentele pe bază de ceai verde modulează dezvoltarea facială a copiilor cu sindromul Down.

Acest studiu a fost condus de cercetătorii belgieni și spanioli și a fost publicat recent în „Scientific Reports”. El aduce noi dovezi despre potențialele beneficii ale extractului de ceai verde în cazul pacienților cu sindrom Down, scrie medicalxpress.com

studiu suplimente ceai verde

Cercetătorii au observat că aportul de extracte de ceai verde poate reduce dismorfologia facială în rândul copiilor cu sindrom Down atunci când sunt administrate în primii trei ani de viață. Cercetările experimentale suplimentare realizate pe șoareci au confirmat efectele pozitive la doze mici de extracte. Cu toate acestea, aceste cercetări au arătat și că dozele mari de extracte de ceai verde pot perturba dezvoltarea facială și osoasă. Sunt necesare, așadar, mai multe studii pentru a înțelege pe deplin efectele extractelor de ceai verde și, bineînțeles, cercetătorii subliniază că acestea ar trebui să fie întotdeauna administrate sub supravegherea medicului.

Una dintre genele implicate în sindrom, DYRK1A, contribuie la alterarea creierului și a dezvoltării oaselor la persoanele cu sindromul Down. Ceaiul verde conține un compus numit EGCG (epigallocatechin-3-gallate), cunoscut pentru faptul că inhibă activitatea DYRK1A, deși el are și alte mecanisme de acțiune, scrie sursa citată. Cercetările anterioare au arătat potențialul compusului EGCG în îmbunătățirea cogniției la adulții tineri cu sindromul Down.

În cadrul acestui studiu nou, cercetătorii au analizat efectul pe care îl au suplimentele cu ceai verde asupra dezvoltării faciale la persoanele cu sindrom Down. În partea experimentală a studiului, suplimentele cu EGCG au fost testate pe șoareci la diferite doze. În a doua parte a cercetării, specialiștii au făcut un studiu observațional pe copiii cu sau fără sindrom Down.

Ce a arătat studiul observațional

Studiul observațional a avut loc în Spania și a inclus și participanți din America de Nord. 287 de copii cu vârste între 0 și 19 ani au participat la acest tip de cercetare, inclusiv copii cu sindrom Down care au primit (13 în total) și care nu au primit (63 în total) suplimente pe bază de EGCG. Grupul tratat nu a urmat un protocol de prescriere a acestor suplimente.

„Toți participanții au fost fotografiați din diferite unghiuri pentru a crea un model 3-D al fețelor lor. Am folosit 21 de puncte de reper faciale, precum și distanțele dintre ele, pentru a compara fețele participanților”, a explicat Neus Martínez-Abadías, profesor la University of Barcelona și coautor principal al studiului.

El a oferit și alte detalii în acest sens. În grupul cu cei mai tineri participanți, cei cu vârste între 0 și 3 ani, cercetătorii au observat că 57% dintre distanțele lineare sunt semnificativ diferite atunci când au comparat fețele copiilor cu sindrom Down care nu au primit niciodată tratamentul, comparativ cu cele ale copiilor care nu suferă de sindromul Down.

Pentru bebelușii și copiii de până în 3 ani care au primit tratamentul cu EGCG, diferența observată a dost mult mai mică, de doar 25%. După suplimentele cu ceai verde, dismorfologia facială a scăzut, iar copiii cu sau fără sindrom Down, spune profesorul, arătau mult mai asemănător.

În grupul de adolescenți nu a fost identificat un efect similar. Chiar și atunci când au fost tratați cu extracte de ceai verde, copiii cu sindrom Down încă prezintă o diferență de mai mult de 50% în comparație cu grupul de control, potrivit coautorului acestui studiu.

„Aceste rezultate sugerează că suplimentele cu extracte de ceai verde afectează dezvoltarea facială doar atunci când sunt administrate în stadiile precoce ale vieții, când fața și craniul se dezvoltă rapid”, a conchis profesorul Neus Martínez-Abadías.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe