Newsflash
Internaționale

Leziunile măduvei spinării, „reparate” cu celule stem

de Florentina Ionescu - feb. 25 2021
Leziunile măduvei spinării, „reparate” cu celule stem

Cercetătorii de la Yale au reușit să repare leziunile măduvei spinării folosind celule stem recoltate de la pacient.

Injectarea intravenoasă a celulelor stem derivate din măduva osoasă, la pacienții cu leziuni ale coloanei vertebrale, a dus la îmbunătățirea semnificativă a funcțiilor motorii, au raportat oamenii de știință de la Universitatea Yale și din Japonia. Rezultatele studiului lor au fost publicate în 18 februarie în „Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery”. 

leziune coloana vertebrala

La mai mult de jumătate dintre pacienți au fost observate îmbunătățiri substanțiale în anumite funcții – cum ar fi abilitatea de a merge sau de a folosi mâinile. Aceste îmbunătățiri au fost observate în decurs de săptămâni de la injectarea celulelor stem, spun oamenii de știință. Nu au fost raportate efecte adverse substanțiale, scrie news.yale.edu.

Pacienții aveau leziuni prelungite, traumatisme nepenetrante ale coloanei vertebrale, în multe cazuri provenite de pe urma căderilor sau traumelor minore, cu câteva săptămâni înainte de implantarea celulelor stem. Simptomele acestor persoane includeau pierderea funcției motorii și pierderea coordonării, pierderea senzațiilor, precum și disfuncția vezicii urinare și a tranzitului intestinal.

Celulele stem au fost pregătite din propria măduvă osoasă a pacientului, prin intermediul unui protocol de culturi care a durat câteva săptămâni, într-un centru specializat în procesarea celulelor. Apoi celulele au fost injectate intravenos în mai multe serii.

Investigatorii implicați în această cercetare subliniază că vor fi necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele acestui studiu preliminar. Totodată, spun ei, acest lucru ar putea dura ani.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe