Newsflash
Internaționale

Lucrare despre infodemie în contextul COVID-19, publicată de OMS

de Florentina Ionescu - aug. 19 2021
Lucrare despre infodemie în contextul COVID-19, publicată de OMS

O lucrare nouă de cercetare a fost publicată de Organizația Mondială a Sănătății, pe tema detectării semnelor unei „infodemii” în timpul pandemiei de COVID-19.

Această lucrare nouă sub egida OMS care a fost publicată recent descrie dezvoltarea unei „taxonomii a ascultării sociale în ceea ce privește sănătatea publică, în contextul COVID-19”. 

infodemie in pandemia de covid-19

Potrivit unui comunicat de pe site-ul OMS, o taxonomie despre ascultarea socială poate fi comparată cu un copac. Trunchiul reprezintă subiectul general de interes, ramurile sunt categoriile mai specifice care sunt relevante pentru acel subiect, iar rămuricile acelor ramuri mai mari sunt subcategoriile care au un punct de interes și mai îngustat. Acest model poate fi folosit pentru a naviga prin fluxul mare de informații care pot să apară în timpul unei infodemii.

„Filtrând miliarde de mesaje împărtășite în mod public prin acest tip de taxonomie face analiza narativă mult mai eficientă, separând avertismentele de zgomot, astfel încât experții să poată auzi mai bine și să răspundă mai bine în fața motivelor de îngrijorare în continuă schimbare pe care le are comunitatea. Această abordare oferă factorilor de decizie informații relevante mult mai rapid. La rândul său, acest aspect permite un răspuns mai rapid, când timpul este esențial în situația unei urgențe în domeniul sănătății”, se arată pe site-ul OMS.

Conversațiile publice din online, analizate

Publicată în noul jurnal intitulat JMIR Infodemiology, această lucrare descrie modul în care a fost dezvoltată metoda și modul în care a fost aplicată pentru a identifica punctele relevante de confuzie, direcțiile narative dăunătoare și întrebările-cheie din conversațiile online publice despre COVID-19, iar în același timp descrie modul în care abordarea poate fi cu ușurință adaptată la alte subiecte din sănătate.

În loc să reacționeze doar la zvonurile devenite virale, această abordare îi ajută pe experți să identifice mai rapid vidurile sau lipsurile de informație, astfel încât să poată fi abordate mai proactiv, înainte ca astfel de goluri să fie umplute cu zvonuri. 

Mai multe detalii despre această metodă găsiți pe infodemiology.jmir.org.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com/image/2306765/free-vector-newspaper-covid-advertisement

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe