Newsflash
Internaționale

Mecanismul prin care COVID-19 duce la pierderea simțului olfactiv

de Florentina Ionescu - mar. 30 2021
Mecanismul prin care COVID-19 duce la pierderea simțului olfactiv

Virusul SARS-CoV-2 pare să atace anumite celule situate în zona din spatele nasului, dar din fericire pacienții își recapătă simțul mirosului.

Pierderea mirosului este o trăsătură ciudată și binecunoscută a bolii COVID-19. Studiile sugerează că până la jumătate dintre persoanele infectate cu coronavirus își pierd temporar capacitatea de a percepe mirosurile, deși această proporție poate să crească până la 67% în cazul acelor persoane cu forme ușoare spre moderate de infecție cu SARS-CoV-2, cel mai posibil din cauză că acestea tind să fie persoane tinere și ar putea fi mai predispuse la alterarea simțului olfactiv, scrie www.gavi.org

simtul mirosului COVID-19 studiu

La începutul pandemiei, oamenii de știință se temeau că SARS-CoV-2 ar putea să declanșeze pierderea mirosului prin infectarea unor neuroni senzoriali olfactivi și că în acest mod își creează o cale de a pătrunde în creier.

Cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că acestor neuroni olfactivi le lipsesc receptorii ACE2 pe care virusul îi folosește pentru a infecta celulele. Dar acești receptori se găsesc pe anumite „celule suport” (din țesutul care căptușește nasul) care interacționează cu acești neuroni.

Scopul acestor celule suport – numite celule sustentaculare – este de a menține echilibrul anumitor ioni din mucoasa nazală, pe care neuronii se bazează pentru a transmite semnalele la creier. Aceste celule oferă un sprijin structural și metabolic neuronilor olfactivi, scrie sursa citată.

Un studiu recent realizat pe hamsteri a sugerat că cele invadate de SARS-CoV-2 sunt aceste celule suport și nu neuronii olfactivi. Iar acest lucru a determinat alte procese, cum ar fi o perturbare a organizării normale a țesutului care căptușește nasul, inclusiv pierderea unor proprietăți ale neuronilor, folosite pentru a detecta moleculele mirosurilor.

Efecte pe termen lung

Studiile realizate pe oameni scot la iveală unele răspunsuri. De exemplu, un studiu recent care a analizat starea de sănătate a 2.428 de indivizi care au spus că și-au pierdut mirosul și/sau gustul drept rezultat al bolii COVID-19 a arătat că 40% dintre aceștia și-au recăpătat în totalitate simțul mirosului șase luni mai târziu și doar 2% dintre participanți nu au raportat niciun fel de îmbunătățire.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe