Newsflash
Internaționale

Medicament pentru Alzheimer, respins de EMA

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 24 2021
Medicament pentru Alzheimer, respins de EMA

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu a aprobat medicamentul aducanumab pentru tratamentul bolii Alzheimer în Europa.

 Conform EMA, se pare că această moleculă nu este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu simptomatologie specifică din primele stadii ale bolii.

        Pacienţii au fost dezamăgiţi după această decizie, pentru că mii de persoane rămân astfel fără opţiuni terapeutice. Medicamentul este primul propus spre aprobare în 20 de ani și a fost aprobat pentru utilizare în SUA în luna iunie. La momentul respectiv, cercetătorii au explicat că există puţine dovezi că acesta ar aduce un beneficiu. Medicamentul are drept ţintă amiloidul, o proteină care se acumulează la nivel cerebral.

        Compania producătoare, Biogen, poate solicita ca EMA să reevalueze decizia în următoarele două săptămâni, însă la momentul acesta nu se știe dacă producătorii vor depune o solicitare sau o aplicaţie separată către autorităţile din Marea Britanie.

        Decizia EMA se bazează pe două studii care au implicat peste 3.000 de pacienţi cu boală Alzheimer în stadiu incipient, în cazul cărora au fost comparate efectele utilizării unei doze mici sau unei doze mari cu un grup care a primit placebo. Rezultatele nu au demonstrat că medicamentul ar fi eficient.

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-59699907

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe