Newsflash
Internaționale

Medicament revoluţionar pentru cancerul pulmonar

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 17 2021
Medicament revoluţionar pentru cancerul pulmonar

Pacienţii din Marea Britanie diag­nosticaţi cu cancer pulmonar vor primi un nou tratament promiţător: este vorba de sotorasib, medicament care ţintește pentru prima dată mutaţia KRAS p.G12C.

        Mutaţia este întâlnită în mai mult de un sfert dintre cancerele pulmonare, în special în cele NSCLC (non-small cell). Mai este denumită „death star”, ca urmare a formei sferice și a impenetrabilităţii sale de către terapiile existente până la sotorasib.

2

Medicamentul este rezultatul a 40 de ani de cercetări privind anomaliile genei KRAS. În luna mai, el a primit aprobare prin procedură accelerată din partea Food and Drug  Administration, pentru a fi administrat pacienţilor cu cancer pulmonar local avansat cu mutaţie KRAS p.G12C sau cu cancer NSCLC metastatic, care au primit cel puţin o terapie sistemică. Sotorasib are statut de medicament orfan.

        Aproximativ 600 de pacienţi vor primi noul medicament, care va ajunge în Marea Britanie în următoarele săptămâni. Administrat sub formă de tablete, acesta inactivează mutaţia KRAS p.G12C, studiile clinice arătând că tratamentul limitează creșterea tumorală timp de șapte luni. În cazul în care va fi validat din punct de vedere al siguranţei și eficienţei, medicamentul ar putea reprezenta o soluţie inovatoare și pentru pacienţii cu cancere pancreatice sau colorectale.

        National Health Service din Marea Britanie a încheiat un acord cu Amgen, producătorul medicamentului, pentru a-l putea administra pacienţilor eligibili. Astfel, pacienţii britanici vor fi primii din Europa care vor primi acest tratament.

 


Notă autor:

https://www.england.nhs.uk/2021/09/lung-cancer-patients-to-get-breakthrough-drug-on-nhs/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe