Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Medicamentul preferat de medici ca antitrombotic la copii

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 17 februarie 2021, ora 11:57

Potrivit unui studiu nou, aspirina ar trebui să fie favorizată (și folosită în detrimentul warfarinei) ca antitrombotic la copiii care au fost supuși unei intervenții de chirurgie cardiacă.

Cercetarea aceasta a fost condusă de oamenii de știință de la Murdoch Children's Research Institute și publicată recent în „The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery”. 

copil tratament anticoagulante

Potrivit www.sciencedaily.com, studiul va avea implicații pentru clinicieni atunci când aceștia vor prescrie medicamente anticoagulante după intervențiile chirurgicale complexe realizate pe cord (cum este procedura Fontan), pentru a redirecționa fluxul sanguin de la partea inferioară a corpului către plămâni.

Potrivit dr. Chantal Attard, procedura Fontan nu va putea „repara” complet cordul, dar majoritatea copiilor vor putea să aibă vieți relativ normale și să ajungă la vârsta adultă. Însă acești copii, spune dr. Chantal Attard, vor avea un risc crescut de tromboembolie.

„Trombii sunt periculoși, deoarece ei pot cauza insuficiență cardiacă sau pot duce la un accident vascular cerebral. Din acest motiv, tuturor pacienților li se administrează medicamente „care subțiază sângele”, warfarina și aspirina fiind folosite cel mai frecvent. Warfarina poate fi influențată de alimente, de alte medicamente ș de boală, astfel că pacienții trebuie să își facă des analize de sânge pentru a verifica dacă nivelurile lor de warfarină sunt în regulă”, a declarat dr. Chantal Attard.

Totodată, medicul citat a spus că cercetarea colegilor săi a arătat că pentru pacienții care sunt supuși procedurii Fontan și care nu au factori de risc suplimentari de formare a trombilor, aspirina ar trebui administrată în devafoarea warfarinei. De asemenea, medicul spune că aspirina ar avea și beneficii în privința costurilor, atât pentru pacient, cât și pentru sistemul de sănătate. 

„””Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: aspirina aspirină warfarina medicaţie anticoagulantă anticoagulant tratament anticoagulant

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.