Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Medicii greci au protestat împotriva privatizării sistemului public de sănătate

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 2 decembrie 2022, ora 14:15

Sute de medici şi angajaţi ai spitalelor au protestat în faţa Parlamentului din Atena împotriva unui proiect de lege care permite munca cu jumătate de normă în sectorul public de sănătate, iar medicilor privaţi să lucreze în sectorul public.

protest

„Proiectul de lege dezbătut în Adunare va duce la privatizarea şi slăbirea sistemului naţional de sănătate ( ESY) şi este împotriva intereselor pacienţilor”, au denunţat Federaţia sindicatelor medicilor şi Federaţia panelenă a angajaţilor din spitale.

De la introducerea ESY în urmă cu aproape 40 de ani, medicii din spitale au fost obligaţi să lucreze cu normă întreagă şi exclusiv în sectorul public, cu excepţia profesorilor din şcolile de medicină, cărora li se permite să lucreze în sectorul privat, scrie Agerpres.

„Sănătate publică gratuită”, „Angajări şi creşteri salariale” proclamau pancartele manifestanţilor adunaţi în centrul capitalei, la apelul sindicatelor din sector.

La rândul său, guvernul conservator, care a elaborat proiectul, susţine că „ESY va fi mai eficient şi mai atractiv pentru medici, care vor oferi îngrijiri mai bune pentru pacienţi”.

„Sunteţi înapoiaţi, vreţi un sistem vechi de 40 de ani (...) sunteţi pentru menţinerea etatismului”, a declarat ministrul adjunct al sănătăţii, Mina Gaga, în parlament, adresându-se partidelor de opoziţie de stânga care se opun proiectului de lege.

Etichete: ESY medicii din spitale sanatate publica

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC