Newsflash
Internaționale

Merck: un medicament experimental reduce cele mai grave efecte ale COVID

de Florentina Ionescu - oct. 1 2021
Merck: un medicament experimental reduce cele mai grave efecte ale COVID

Reprezentanții companiei farmaceutice Merck au declarat astăzi că medicamentul experimental împotriva COVID-19, marcă proprie, a redus spitalizările și numărul deceselor cu până la jumătate în cazul persoanelor recent infectate cu coronavirus.

Compania farmaceutică Merck a subliniat astăzi, potrivit Associated Press, că medicamentul experimental pe care îl produce împotriva COVID-19 a redus numărul spitalizărilor, dar și numărul deceselor la jumătate, în cazul pacienților care au fost recent infectați cu virusul SARS-CoV-2. 

molnupiravir merck

Reprezentanții Merck au mai declarat că în curând vor cere oficialităților din Statele Unite ale Americii și din lume să autorizeze utilizarea acestui medicament.

Sursa citată precizează că, dacă va primi aprobare, medicamentul ar putea fi prima pilulă cunoscută care va trata COVID-19 și va fi, totodată, un potențial progres major în eforturile de a învinge pandemia. Toate terapiile pentru COVID-19 autorizate acum în Statele Unite ale Americii necesită administrare intravenoasă sau injectabilă.

Cei de la Merck și partenerul lor, Ridgeback Biotherapeutics, au spus că rezultatele inițiale au arătat că pacienții care au primit acest medicament, numit molnupiravir, în decurs de 5 zile de la debutul simptomelor de COVID-19 au avut o rată înjumătățită de spitalizare și de deces, în comparație cu pacienții care au primit o pastilă placebo.

Studiul a urmărit evoluția a 775 de adulți cu forme ușoare spre moderate de COVID-19, care au fost considerați la risc înalt de a dezvolta forme severe de boală din cauza problemelor de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare.

Dintre pacienții la care s-a administrat molnupiravir, 7,3% erau fie spitalizați, fie au decedat la sfârșitul perioadei de 30 de zile, în comparație cu 14,1%, cât a fost proporția celor la care s-a administrat pilula placebo. Nu au existat decese în grupul de persoane care au luat acest medicament după acea perioadă de timp, în comparație cu opt decese care au avut loc în grupul placebo, potrivit informațiilor furnizate de Merck.

Rezultatele au fost date publicității de companie și nu au fost încă analizate de experți din exterior (nu sunt rezultate peer reviewed), așa cum este procedura normală pentru confirmarea noilor cercetări medicale. Însă reprezentanții Merck au spus că plănuiesc să prezinte rezultatele studiului comunității științifice la o viitoare reuniune științifică.

Totodată, persoane din conducerea Merck au declarat că au în plan să înainteze datele studiului pentru a fi analizate de Food and Drug Administration din SUA zilele următoare. Odată ce procesul este complet, FDA ar putea lua o decizie în decurs de câteva săptămâni, iar dacă medicamentul este aprobat, ar putea să intre pe piață la scurt timp.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe