Newsflash
Internaționale

Metformin reduce riscul de deces la pacienții cu COVID-19 și diabet

de Florentina Ionescu - ian. 15 2021
Metformin reduce riscul de deces la pacienții cu COVID-19 și diabet

Folosirea medicamentului antidiabetic metformin (înaintea unui diagnostic de COVID-19) este asociată cu o scădere de trei ori mai mare a mortalității în rândul pacienților cu COVID-19 cu diabet de tip 2, potrivit unui studiu nou.

Este vorba despre un studiu divers din punct de vedere rasial, realizat la University of Alabama at Birmingham, care a avut în vedere diabetul, o importantă comorbiditate în rândul pacienților cu COVID-19, scrie www.sciencedaily.com.

metformin studiu reducerea riscului de deces la pacientii covid-19 diabet de tip 2
Sursa foto: kalhh de la Pixabay

 

„Acest efect benefic a persistat, chiar și după ce s-au efectuat corectările pentru vârstă, sex, rasă, obezitate și hipertensiune arterială sau boală cronică renală și insuficiență cardiacă”, a declarat dr. Anath Shalev, director al Centrului Comprehensiv pentru Diabet din cadrul Alabama at Birmingham și cea care a condus acest studiu.

Totodată, medicul Anath Shalev a mai spus că:

„De vreme ce rezultate similare au fost acum obținute în cazul unor populații diferite de pe glob – inclusiv din China, Franța și o analiză UnitedHealthcare – acest lucru sugerează că reducerea riscului de mortalitate observată și asociată cu utilizarea metforminului în rândul subiecților cu diabet de tip 2 și cu COVID-19 ar putea fi generalizată”.

Medicul citat a adăugat că modul în care metforminul îmbunătățește prognosticul în contextul COVID-19 nu este cunoscut. Rezultatele cercetătorilor de la universitatea menționată anterior sugerează că mecanismele ar putea să meargă dincolo de orice îmbunătățire la care se așteaptă cercetătorii în controlul glicemic sau al obezității, de vreme ce nici indicele de masă corporală, nici glucoza din sânge, nici valorile hemoglobinei glicozilate (HbA1c) nu au fost mai scăzute la pacienții care utilizau metformin și care au supraviețuit bolii, în comparație cu cei care au decedat de COVID-19.

Mecanismele ar putea să implice efectele descrise anterior ale metforminului, crede dr. Anath Shalev, care s-a referit la efectele antiinflamatoare și antitrombotice ale acestui medicament antidiabetic.

Date despre cercetare

Studiul a fost publicat în jurnalul „Frontiers in Endocrinology” și a inclus 25.326 de pacienți testați pentru COVID-19 în perioada 25 februarie și 22 iunie a anului trecut. Dintre cei 604 de pacienți care au fost depistați cu COVID-19, 311 erau afro-americani.

Ceea ce i-a interesat pe cercetători a fost mortalitatea în cazul pacienților COVID-pozitiv, așa că au analizat potențialul acestei asocieri cu caracteristicile și comorbiditățile subiecților incluși în cercetare.

Oamenii de știință au descoperit că afro-americani reprezentau 52% din persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 și că doar 30% dintre cei care au fost testați negativ. În contrast, doar 36% dintre subiecții COVID-19 pozitiv au fost din rasa albă, iar tot rasa albă a reprezentat 56% dintre cei care au fost testați negativ pentru COVID-19.

Cercetătorii au observat că utilizarea metforminului a redus semnificativ riscul de deces și că 11% cât era mortalitatea pentru cei care utilizau metformin nu a fost doar comparabilă cu cea a populației generale depistată pozitiv la COVID-19, ci a fost dramatic mai scăzută decât mortalitatea de 23% cât era pentru pacienții cu diabet care nu se aflau pe tratament cu metformin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe