Newsflash
Internaționale

Metforminul ar putea reduce mortalitatea din cauza COVID-19 la femei

de Florentina Ionescu - dec. 10 2020
Metforminul ar putea reduce mortalitatea din cauza COVID-19 la femei

Un studiu recent a descoperit o asociere între metformin și un risc redus de mortalitate în cazul femeilor cu diabet de tip 2 sau obezitate, care au fost spitalizate în urma unui diagnostic de COVID-19.

Potrivit www.medicalnewstoday.com, rezultatele acestei investigații recente cu privire la utilizarea metforminului, obezitate și riscul de diabet, precum și mortalitatea la cei cu COVID-19 au apărut în jurnalul „The Lancet Healthy Longevity”.

tratament nou diabet de tip 2

Metforminul, un medicament sigur, eficient și necostisitor crește valorile IL-10 și în același timp reduce nivelul markerilor TNF-alfa și IL-6 în cazul persoanelor cu sau fără diabet.

Datorită efectelor antiinflamatoare ale metforminului și datorită rapoartelor despre scăderea mortalității de COVID-19 la oamenii care iau acest medicament, cercetătorii de la University of Minnesota Medical School, din Minneapolis, și cei de la UnitedHealth Group (UHG), din Miami, au decis să investigheze dacă metforminul scade riscul de deces de COVID-19 și dacă scăderea acestui risc ar fi observată în funcție de sexul pacienților.

În lucrarea de cercetare, oamenii de știință au făcut referire la alte rezultate care au arătat că metforminul a redus inflamația într-o măsură mai mare la femei decât la bărbați.

Cercetătorii au condus o analiză retrospectivă cu date din 1 ianuarie și până în 7 iunie 2020, dintr-o bază de date amplă. Clinical Discovery Claims Database conține dosarele medicale de la internare, informații medicale, rezultatele analizelor de laborator pentru indivizii de diferite rase, vârste și etnii care au fost internați în spital cu COVID-19, în 50 de state.

Persoanele incluse în studiu au avut vârsta peste 18 ani, au avut un diagnostic de obezitate sau de diabet de tip 2 și au avut fost internate în spital pentru COVID-19. În total, studiul a analizat informațiile de la 6.256 de indivizi, iar 3.923 s-au aflat în grupul celor care nu luau metformin, pe când 2.333 făceau parte din grupul care urma un tratament cu metformin.

Potrivit sursei citate, în grupul care nu utiliza metformin, vârsta medie a pacienților era de 76 de ani, aproximativ 55% dintre ei erau femei, iar 95% aveau diabet de tip 2. În grupul cu metformin, vârsta medie era de 73 de ani, aproximativ 48% dintre persoane erau femei, iar 99% aveau diabet de tip 2.

În total, 20,2% dintre persoanele care nu utilizau metformin au decedat de COVID-19 în timpul spitalizării, în comparație cu 16,9% dintre persoanele din grupul cu metformin. O analiză a subgrupurilor de persoane, în funcție de sexul pacienților, a demonstrat o asociere semnificativă între utilizarea metforminului și o mortalitate scăzută în rândul femeilor.

Dintre persoanele cu diabet de tip 2 sau obezitate, studiul citat a arătat o reducere cu 21-24% a mortalității în cazul femeilor care au avut o prescripție medicală de metformin înainte de spitalizare, în comparație cu femeile care nu au avut această prescripție.

Chiar și așa, sursa citată precizează că acest studiu are anumite limitări. Rezultatele studiului nu oferă informații despre aderența la tratamentul cu metformin, nu fac diferența între persoanele cu diferite clase de obezitate ș.a.m.d.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe