Newsflash
Internaționale

Migrenele protejează împotriva diabetului de tip 2 - Iată cum

de Florentina Ionescu - aug. 26 2021
Migrenele protejează împotriva diabetului de tip 2 - Iată cum

Persoanele care au migrene au o probabilitate mai mica de a dezvolta diabet de tip 2, pe când unele persoane care dezvoltă diabet sunt mai puțin predispuse să sufere de migrene.

În prezent, oamenii de știință care studiază legătura dintre aceste două condiții raportează despre modul în care peptidele care cauzează durerea (în migrenă) pot influența producția de insulină la șoareci, cel mai posibil explicația fiind că reglează cantitatea de insulină secretată sau prin creșterea numărului de celule pancreatice care produc insulină, scrie medicalxpress.com. Aceste rezultate ar putea îmbunătăți metodele folosite pentru a preveni sau trata diabetul. 

migrena peptide legatura diabet de tip 2

Cercetătorii își vor prezenta rezultatele la întâlnirea din toamnă a American Chemical Society, mai scrie sursa citată.

Asocierea dintre cele două condiții nu este una evidentă:

„Migrenele se întâmplă în creier, pe când diabetul este asociat cu pancreasul, iar aceste organe se află departe unul de altul”, a declarat Thanh Do, principalul investigator al acestui proiect.

Grupul său de cercetători a devenit interesat de subiect după ce un număr mare de lucrări a descris relația inversă dintre diabet și migrene.

Cercetătorii știau deja că cele două peptide din sistemul nervos - CGRP (calcitonin gene-related peptide) și PACAP (pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide) – îndeplinesc un rol major în cauzarea durerilor ce apar în migrene.

Aceleași peptide, împreună cu o peptidă asociată (peptide amylin) se găsesc, totodată, în pancreas, iar în acest organ ele influențează secreția de insulină din celulele beta pancreatice.

Datorită rolului lor pe care îl îndeplinesc în migrene și în diabet, peptidele CGRP și PACAP oferă ținte pentru terapiile care ar putea trata oricare dintre aceste condiții.

Medicamentele care intervin în funcționarea CGRP și în funcționarea receptorilor săi au intrat recent pe piață, iar alte tratamente de acest gen sunt studiate în prezent.

Chiar și așa, sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica efectul peptidelor, scrie sursa citată, amintind că Thanh Do încearcă să clarifice descoperirile contradictorii despre impactul celor două peptide asupra insulinei.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe