Newsflash
Internaționale

Mituri despre epilepsie care persistă și astăzi

de Florentina Ionescu - nov. 8 2021
Mituri despre epilepsie care persistă și astăzi

Pentru că noiembrie este luna dedicată conștientizării asupra epilepsiei, ne îndreptăm atenția spre acele mituri frecvente referitoare la această boală.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că epilepsia afectează aproape 50 de milioane de persoane, iar dintre acestea, 80% locuiesc în țările cu venituri mici și mijlocii. 

Vă recomandăm și: Epilepsia nu este doar o problemă medicală 

mituri epilepsie creier activitate
Fotografie creată de MART PRODUCTION, de la Pexels

Medicii atrag atenția asupra stigmei pe care o aduce epilepsia în viața pacienților, însă nu trebuie să uităm că boala este asociată cu distresul psihologic, care are are un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor cu epilepsie.

Noiembrie este considerată luna epilepsiei, o perioadă în care se dorește creșterea gradului de conștientizare asupra acestei boli. Iată mai jos câteva dintre cele mai frecvente mituri cu privire la epilepsie:

„Dacă o persoană are crize, înseamnă că are epilepsie”

Deși epilepsia este cea mai cunoscută condiție însoțită de crize (numite crize epileptice), nu este singura de acest gen. Este o boală cauzată de activitatea electrică anormală din creier, însă alte condiții medicale au mecanisme diferite. De exemplu, hipoglicemia ori problemele care apar în modul în care funcționează miocardul pot cauza crize non-epileptice.

„Persoanele cu epilepsie nu pot lucra”

Acesta este un alt mit, după cum a explicat dr. Clifford Segil, medic neurolog la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, pentru Medical News Today. El spune că persoanele cu epilepsie sau cele care au crize epileptice „pot lucra când crizele lor sunt ținute sub control medicamentos”. 

Există câteva exemple în care o boală precum epilepsia îi împiedică pe oameni să aibă anumite profesii, iar acestea sunt pilot de avion și șofer de camion.

„Epilepsia este contagioasă”

Acesta este un mit vechi, care încă persistă în special în unele părți ale lumii, dar nu are, de fapt, nicio bază reală, pentru că epilepsia nu este contagioasă. Deși experții știu că epilepsia nu se poate transmite de la o persoană la alta, identificarea cauzei acestei boli este încă o provocare pentru medici. Potrivit OMS, „cauza bolii este încă necunoscută în aproape 50% din cazurile de la nivel global”.

„Persoanele cu epilepsie sunt instabile din punct de vedere emoțional”

Există în continuare un stigmat atașat de epilepsie. O parte din această stigmă include și teoria cum că persoanele cu această stare medicală sunt mai predispuse să fie instabile emoțional. Acest lucru nu este adevărat, după cum a declarat medicul Clifford Segil pentru sursa citată: „Pacienții cu epilepsie nu sunt instabili emoțional”.

„Epilepsia este o boală mintală”

Și acesta este un lucru neadevărat, subliniază medicii. Epilepsia nu este o boală mintală, iar potrivit Epilepsy Foundation, „vasta majoritate a persoanelor care au epilepsie nu au probleme cognitive sau psihologice. Pentru mare parte, problemele psihologice în epilepsie sunt limitate la acele persoane cu forme severe de epilepsie și cu o epilepsie care nu este ținută sub control”.

Puteți citi aici și alte mituri despre epilepsie, ca de exemplu: toate persoanele cu epilepsie își pierd conștiența în timpul crizelor; dacă o persoană are o criză epileptică, trebuie să i se introducă cu forța un obiect în gură; femeile cu epilepsie nu ar trebui să rămână însărcinate etc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe