Newsflash
Internaționale

Mixul de vaccinuri COVID crește procentul celor care se plâng de reacții secundare ușoare

de L. Budin - mai 19 2021
Mixul de vaccinuri COVID crește procentul celor care se plâng de reacții secundare ușoare

Stările febrile, durerile de cap și durerile musculare sunt simptomele indicate cel mai frecvent, la vaccinarea cu același ser. Proporția celor care se plâng de aceste reacții crește la vaccinarea cu două seruri diferite.

Adulții sunt mai predispuși să dezvolte reacții secundare ușoare și moderate, dacă se imunizează cu doze din vaccinuri diferite, arată rezultatele preliminare ale unui studiu britanic. Reacțiile secundare sunt însă de scurtă durată și nepericuloase, relatează BBC.

vaccinare-seruri

Rezultate preliminare

Studiul Com-Cov, lansat în februarie, este condus de Oxford Vaccine Group, din cadrul Universității Oxford, și și-a propus să afle dacă persoanele cărora li s-a administrat o a două doză de vaccin dintr-un ser diferit au dezvoltat o imunitate de mai lungă durată, dacă au fost mai bine protejate împotriva noilor variante ale coronavirusului – sau dacă pur și simplu clinicile pot combina vaccinurile, în situația în care aprovizionarea e întreruptă.

În cadrul studiului au fost recrutați 830 de voluntari cu vârstă de peste 50 de ani. Rezultatele vor fi făcute publice în luna iunie, iar rezultatele preliminare au apărut deja în publicația medicală The Lancet.

Diverse combinații

Unul din 10 voluntari căruia i s-au administrat ambele doze de vaccin AstraZeneca a acuzat stări febrile – dar, la voluntarii care au primit o primă doză de AstraZeneca și, la rapel, o doză de ser Pfizer, proporția celor care s-au plâns de stări febrile a crescut la 34%.

Aceleași diferențe s-au observat și pentru alte simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap, amețeală și durere musculară, au spus cercertătorii.

Dacă inițial, în cadrul studiului, au fost folosite seruri combinate din vaccinurile produse de AstraZeneca și Pfizer, cercetarea, extinsă în aprilie, a folosit și combinații de vaccinuri Moderna și Novavax.

Mix de seruri în Canada

Autoritățile provinciilor canadiene Ontario și Quebec au anunțat că au planuri de a combina vaccinurile, în viitorul apropiat, în condițiile în care aprovizionarea cu serul AstraZeneca a suferit întreruperi și în contextul în care mulți refuză să se vaccineze cu a doua doză din acest ser, de teama apariției tulburărilor de coagulare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe