Newsflash
Internaționale

Moment istoric: OMS recomandă un vaccin inovator anti malarie, pentru copiii din Africa

de Florentina Ionescu - oct. 7 2021
Moment istoric: OMS recomandă un vaccin inovator anti malarie, pentru copiii din Africa

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un vaccin inovator împotriva malariei, pentru a fi folosit copiilor la risc din țările africane în care această boală face ravagii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă folosirea la scară largă a RTS,S/AS01, un vaccin împotriva malariei ce poate fi folosit în cazul copiilor din anumite regiuni ale Africii, cu risc moderat spre mare de transmitere a Plasmodium falciparum, parazitul care provoacă malarie la om. 

vaccin malarie oms
Captură imagine: https://who.canto.global/v/GCVDMOMEBT/allfiles?viewIndex=0&column=video&id=l8jtjtak7554v7f1re4b1ad03b

Recomandarea se bazează pe rezultatele unui program-pilot aflat în desfășurar în Ghana, Kenya și Malawi, care a inclus peste 800.000 de copii din anul 2019 până în prezent, se arată într-un comunicat al OMS, transmis redacției.

„Acesta este un moment istoric. Mult-așteptatul vaccin împotriva malariei pentru copii este o piatră de temelie pentru știință, pentru sănătatea copiilor și pentru controlul malariei. Utilizarea acestui vaccin pe lângă instrumentele existente pentru a preveni malaria ar putea salva zeci de mii de vieți ale micuților, în fiecare an”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Malaria rămâne cauza principală de deces și de îmbolnăvire la populația pediatrică în țările Africii subsahariene. Peste 260.000 de copii din Africa, cu vârste sub 5 ani, mor anual din cauza malariei, arată OMS. În ultimii ani, OMS și partenerii săi au raportat o stagnare în progresul făcut împotriva acestei boli mortale.

„Timp de secole, malaria a pândit din umbră țările Africii subsahariene, cauzând suferințe imense. Noi am sperat multă vreme pentru un vaccin eficient împotriva malariei, iar acum, pentru prima dată în istorie, avem un astfel de vaccin recomandat pentru a fi utilizat la scară largă. Recomandarea de astăzi oferă o rază de speranță pentru continent (...) și noi ne așteptăm ca din ce în ce mai mulți copii din Africa să fie protejați împotriva malariei și să devină adulți sănătoși”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.

Astfel, experții din cadrul OMS recomandă vaccinul împotriva malariei intitulat RTS,S. Mai multe imagini aici.

„OMS recomandă ca, în contextul controlului comprehensiv al malariei, vaccinul RTS,S/AS01 anti malarie să fie folosit pentru a preveni transmiterea P. falciparum la copiii care trăiesc în regiunile cu transmitere moderate spre înaltă, după cum sunt acestea definite de OMS. Vaccinul RTS,S/AS01 împotriva malariei ar trebui administrat în 4 doze programate, la copiii începând de la vârsta de 5 luni, pentru reducerea cazurilor de malarie și reducerea poverii bolii”, se arată în comunicat.

Până la această dată, peste 2,3 milioane de doze din acest vaccin au fost administrate în trei țări din Africa, iar astfel experții OMS spun că vaccinul are un profil favorabil de siguranță.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe